Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Στο Άγιο Όρος έφτασε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνέχεια αναχώρησε οδικώς για την Τρυπητή Χαλκιδικής και από εκεί με σκάφος έφτασε στο λιμάνι της Δάφνης, από όπου οδικώς έφτασε στις Καρυές του Αγίου όρους.

Εκεί τον κ. Πούτιν υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών

Γιάννη Αμανατίδη, τον πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους γέροντα Παύλο, τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο και τον πολιτικό διευθυντή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.

Πούτιν: Στο Άγιον Όρος γίνεται σημαντικό έργο που αφορά την ηθική και τις αξίες

«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας στον ιερό ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.

«Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού. Στο Άγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο».

Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε:
«Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης». Ο Άγιος Πρώτος ευχήθηκε «καλή διαμονή έστω και προσωρινή» στον κ. Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Είπε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.

Ο Β.Πούτιν αμέσως μετά πήγε στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι), όπου και θα ολοκληρώσει την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Άγιον Όρος. Στη Μονή αυτή βρίσκεται ήδη από χθες ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο καταλληλότερος τόπος για έναν ηγέτη, προκειμένου να εμπνευστεί με βάση τις Αρχές και τις Αξίες της Χριστιανοσύνης εν γένει, αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας, είναι στο Άγιον Όρος υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του κατά την υποδοχή του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην χερσόνησο του ‘Αθω.

“Με ειλικρινή συγκίνηση σας υποδέχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας σ΄ αυτό το ιερό κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας, τη Χερσόνησο του ‘Αθω, το ‘Αγιον Όρος. Κοιτίδα και Λίκνο της Ορθοδοξίας. Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας για ολόκληρη την Οικουμένη” τόνισε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι “όπως είχα την ευκαιρία να σας τονίσω και χθες κατά την συνάντησή μας, ιδίως στους χαλεπούς καιρούς για ολόκληρη την ανθρωπότητα, εδώ είναι πραγματικά ο καταλληλότερος τόπος για έναν ηγέτη, προκειμένου να εμπνευστεί με βάση τις Αρχές και τις Αξίες της Χριστιανοσύνης εν γένει, αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας, ως προς τους δείκτες πορείας που πρέπει να ακολουθεί όταν παίρνει σημαντικές αποφάσεις για τη Χώρα του και το Λαό του. Κατά την Ορθοδοξία αυτοί οι δείκτες πορείας δεν είναι άλλοι από τον Ανθρωπισμό, την Αλληλεγγύη, τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη.”

“Γνωρίζετε πόσο εμείς οι Έλληνες, αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτούς τους δείκτες πορείας. Γνωρίζουμε επίσης πόσο η Ρωσία υπό την ηγεσία σας κινείται προς την ίδια κατεύθυνση” είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφωνώντας τον Βλ. Πούτιν και καταλήγοντας “έχοντας κύριε Πρόεδρε αυτά τα εφόδια από το ‘Αγιον Όρος σας εύχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας να οδηγείτε τον φίλο Ρωσικό Λαό, της μεγάλης και φίλης χώρας σας της Ρωσίας στο δρόμο της δημιουργίας και της ευημερίας. Και πάλι καλωσορίσατε”.

Keywords
Τυχαία Θέματα