Η Ελλάδα ζητά αποζημίωση 100 εκατ. για μίζες από γερμανικές εταιρείες!

100 εκατομμύρια ζητά η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Αμύνης οι οποίες αναφέρουν ότι προς το παρόν η χώρα ζητάει από δύο γερμανικές αμυντικές βιομηχανίες 100 εκατ. αποζημίωση, λόγω δωροδοκιών σε κρατικούς αξιωματούχους. Οι υποθέσεις αυτές είναι μόνο η αρχή, καθώς το ελληνικό δημόσιο φιλοδοξεί να βάλει 500 με 800 εκ. στα ταμεία του από ανάλογες υποθέσεις.

Πάνω από 100 εκ. ευρώ (110 εκ.)διεκδικούν οι ελληνικές αρχές ως αποζημίωση από γερμανικές

αμυντικές βιομηχανίες σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμύνης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild η θυγατρική της Airbus, AIR.PA Eurocopter Helicopter, κατηγορείται ότι πλήρωσε 41 εκ. ευρώ σε δωροδοκίες σε Έλληνες αξιωματούχους για να πουλήσει στην Ελλάδα είκοσι ελικόπτερα NH-90. Μάλιστα, στην περίπτωση της Rheinmetall RHMG.DE και της Atlas Elektronik το σύνολο των δωροδοκιών φέρεται να ανέρχεται στα 62 εκ.

Πηγή από το υπουργείο Αμύνης δήλωσε στο Reuters πως τα 100 εκ. που απαιτούνται ως αποζημίωση αφορούν μόνο τις εν λόγω εταιρίες, όμως η έρευνα αφορά πολλές περιπτώσεις δωροδοκίας για οπλικά συστήματα. «Πρόκειται για μια σειρά υποθέσεων, όχι μόνο γερμανικές – αλλά κυρίως γερμανικές – και η Ελλάδα ελπίζει ότι θα πάρει από 500 έως 800 εκ. ευρώ» δήλωσε.

Εκπρόσωπος της Airbus Helicopters αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις, ενώ η Rheinmetall δηλώνει ότι δεν έχει λάβει γνώση καμίας καινούριας έρευνας. Η Rheinmetall Defence Electronics έχει πληρώσει ήδη 37 εκ. ευρώ σε πρόστιμα στο γερμανικό δημόσιο, προκειμένου να σταματήσει η ποινική έρευνα εις βάρος της για δωροδοκίες σε Έλληνες αξιωματούχους.

Οι έρευνες της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν μέρος της συνολικής επανεξέτασης των αμυντικών προμηθειών που εξαγγέλθηκε πέρσι. Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος των αμυντικών προμηθειών της χώρας έχει πέσει αρκετά τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα