Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – 7 γραφήματα από το money beat

08:46 3/3/2015 - Πηγή: BankWars

Το σάιτ MoneyBeat της Wall Street Journal αντιπαραβάλλοντας βασικά οικονομικά στοιχεία πριν τις εκλογές και τώρα, μέσω 7 γραφημάτων, δείχνει μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης.

O δημοσιογράφος της εφημερίδας, Άλεν Ματίτς σημειώνει πως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, από την πολιτική αλλαγή που συνέβη στη χώρα πριν από ένα και κάτι μήνες. «Ωστόσο, η Ελλάδα φαινόταν μέχρι πρόσφατα πως επέστρεφε στο

δρόμο της ανάκαμψης, ενώ τώρα η αβεβαιότητα χτυπάει την πόρτα της και οι επενδυτές δεν είναι και τόσο σίγουροι», σημειώνει.

Η ανάλυση των αριθμών και των γραφημάτων δείχνει πως η πλέον εμφανής επίδραση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην «ψυχολογία» των επενδυτών στην αγορά ομολόγων. Ήτοι: εκεί όπου τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν ισχυρή πίεση και έφτασαν ακόμη και σε απαγορευτικές τιμές. Ο δεύτερος τομέας που υπάρχουν απτά αρνητικά σημάδια είναι η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, όπως και το γεγονός ότι πάρα πολλοί Έλληνες σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους με αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους να υπολείπονται αρκετά των προβλέψεων. «Τους τελευταίους δύο μήνες η μεταβλητότητα ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την ελληνική πολιτική», αναφέρει ο Ματίτς και καταλήγει: «Συνέβησαν πολλά από τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε και ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να φέρει πιο μπροστά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της. Κι ενώ η ανάκαμψη της Ευρωζώνης φαίνεται να βλασταίνει, τα μουρμουρητά για πιθανό Grexit επανήλθαν στην επιφάνεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα