Γ.Σταθάκης – BBC: Ζητάμε κούρεμα χρέους 30%! – Αν μειωθεί ο ELA σε δεινή θέση οι τράπεζες

00:07 7/7/2015 - Πηγή: BankWars

Η κυβέρνηση θέλει μια βιώσιμη περικοπή του χρέους της χώρας σε ποσοστό 30%, με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που εξέδωσε το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, είτε μέσω άμεσης διαγραφής, είτε μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC .

Όπως τόνισε, το καλύτερο σενάριο θα είναι η παροχή από την ΕΚΤ

επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέσω του ELA. Ακόμη κι αν η ΕΚΤ «παγώσει» τον ELA, οι πολίτες θα μπορούν να βγάζουν καθημερινά 60 ευρώ από τα ATM μέχρι και την Παρασκευή. «Βέβαια, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τον ELA, εάν έχει εξουσιοδοτηθεί να το κάνει, τότε οι τράπεζες θα βρεθούν σε δεινή κατάσταση», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός είπε στο BBC ότι το «δεύτερο στοιχείο» πάνω στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί η διάσωση της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι η επιστολή που ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε την περασμένη εβδομάδα στους πιστωτές της χώρας, όταν και δέχθηκε τις περισσότερες από τις προτάσεις των εταίρων για περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις -καθώς και σχετικά μικρές αλλαγές στη φύση των προτεινόμενων περικοπών στις συντάξεις.

Σε ότι αφορά τα σενάρια Grexit, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την εντολή να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Στο σχετικό δημοσίευμά του, πάντως, το BBC υπογραμμίζει ότι μάλλον θα είναι λίγο δύσκολο να αποδεχθεί η Γερμανία αλλά και το ΔΝΤ τα αιτήματα αυτά, ωστόσο, το πρακτορείο τονίζει πως ο κ. Σταθάκης προειδοποιεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι στα όρια της κατάρρευσης γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει μια απόφαση για την Ελλάδα τις επόμενες 48 ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα