Γ.Κασιμάτης: Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες θα καταπέσει

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νόμο της κυβέρνησης (νόμος Παππά) για τις τηλεοπτικές άδειες ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να μην τον υπογράψει αλλά να τον αναπέμψει στη Βουλή, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία.

O κ. Κασιμάτης τόνισε ότι ο νόμος Παππά έχει όλα τα τυπικά στοιχεία αντισυνταγματικότητας και αποτελεί κλασική περίπτωση νόμου

για αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είμαι βέβαιος – προσέθεσε – ότι ο κύριος Παυλόπουλος που ανήλθε με την αξία του στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα θα πράξει το καθήκον του».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κασιμάτης τόνισε ότι ο νόμος Παππά συνιστά κατάφωρο σφετερισμό Συνταγματικής αρμοδιότητας από Υπουργό και κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενέσκυψε μία δικτατορία, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να χειραγωγήσει με κάθε τρόπο τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τόνισε ο καθηγητής.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Κασιμάτης ο νόμος Παππά παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος που ορίζει ρητά οτι το καθεστώς αδειοδότησης για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς υπάγεται στην έννοια του ελέγχου του κράτους, τον οποίον το Σύνταγμα υπάγει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Είναι σαφές ότι, βάσει της διάταξης του Συντάγματος και του σκοπού της συνταγματικής εγγύησης, τόσο ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατουμένων αδειών, όσο και η όλη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ» υπογραμμίζει ο κ. Κασιμάτης.

Ακόμη και αν τυφλωθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, τόνισε ο καθηγητής, ο νόμος Παππά θα ακυρωθεί από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια διότι αντίκειται στην Ευρωπαϊκή έννομη τάξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα