Γιατί έχασε ο Α.Σαμαράς – ΕΝΦΙΑ, πετρέλαιο θέρμανσης και απελπισμένοι έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοκτονικές οι επιλογές της κυβέρνησης ΣαμαράΒενιζέλου που οδήγησαν στο χθεσινό αποτέλεσμα.

Πρώτο ο ΕΝΦΙΑ Θυμηθείτε πως η διαφορά στις δημοσκοπήσεις άρχισε να ανοίγει από τον Σεπτέμβριο, όταν είχαν αναρτηθεί τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ

με τις γνωστές παλινωδίες και τις διορθώσεις επί διορθώσεων. Ηταν ένας φόρος που ποτέ δεν συγχώρεσαν οι πολίτες. Η απερχόμενη κυβέρνηση το κατάλαβε αργά και αντέδρασε και λάθος. Οταν είδε τις ποιοτικές αναλύσεις των δημοσκοπήσεων, άρχισε να ψελλίζει πως θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ από 1,43% του ΑΕΠ σε επίπεδα κάτω του 1% του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου! Τι λέει αυτή η εξαγγελία στον ιδιοκτήτη διαμερίσματος στο Παγκράτι; Απολύτως τίποτα. Και δικαιολογημένα δεν λέει τίποτα, αφού στο πίσω μέρος του μυαλού των εμπνευστών ήταν πως θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ επειδή θα αυξηθεί το ΑΕΠ και όχι πως θα μειωθεί ο φόρος πραγματικά.

Κατόπιν υπήρξε αναδίπλωση και εξαγγέλθηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7% από φέτος. Δηλαδή, σε εκείνον που πληρώνει φέτος ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, ο φόρος θα μειωθεί 21 ευρώ. Ομως το πρόβλημα του φορολογούμενου δεν είναι τα 21, αλλά τα υπόλοιπα 279 ευρώ.

Δεύτερο τραγικό σφάλμα ήταν ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Από το πρώτο έτος εφαρμογής του φάνηκαν τα προβλήματα, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση, αφού δεν μπορούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο, ενώ τα φορολογικά έσοδα μειώνονταν. Αντί η κυβέρνηση να άρει άμεσα το μέτρο, που θα έδινε ανάσα, έπραξε το αντίθετο.

Η μείωση του φόρου, φέτος, σε συνδυασμό και με τις μειωμένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν έλυσε το πρόβλημα, αφού μια πολυκατοικία εάν δεν πληρώνουν δύο ή τρία διαμερίσματα δεν προμηθεύεται πετρέλαιο.

Το τρίτο λάθος ήταν διαρκές. Με την πολιτική που εφαρμόστηκε από το 2010 και μετά δημιουργήθηκε μια σταδιακά διογκούμενη κοινωνική ομάδα (ανοργάνωτη) απελπισμένων πολιτών. Είναι αυτοί που πόνεσαν από τις θυσίες, έχασαν δουλειές, επιχειρήσεις, αλλά αρχικά είχαν μια ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει αύριο. Ηρθε το αύριο, ήρθε και το μεθαύριο αλλά τίποτα. Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Ετερο λάθος της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ήταν η αδυναμία της να διαγνώσει ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν μπορούσε να εκβιαστεί, γιατί απλά δεν είχε τίποτα για να φοβάται πως θα το χάσει.

Αποσπάσματα από άρθρο στη Ναυτεμπορική

Keywords
Τυχαία Θέματα