Γ. Αλαφούζος: Ο ΣΚΑΪ αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του

Σε ερωτήσεις των βουλευτών της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια του ΣΚΑΪ απαντά αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ομίλου ΣΚΑΪ, Γιάννης Αλαφούζος.

Ο κ. Αλαφούζος είπε ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα μέσα ενημέρωσης για να πάρει δουλειές του δημοσίου στην Ελλάδα, ενώ άφησε αιχμές για άλλους επιχειρηματίες που έχουν «σύνθετες σχέσεις» με την κυβέρνηση και έχουν ευνοϊκή μεταχείριση από το τραπεζικό σύστημα.

O κ. Αλαφούζος είπε ότι ο ΣΚΑΪ αποπληρώνει κανονικά

τα δάνεια του και δεν έχει κάνει καμία ρύθμιση οφειλής με το Δημόσιο. Υπογράμμισε μάλιστα ότι στα τέλη Ιουνίου κατέβαλλε μια δόση αποπληρωμής δανείου ύψους άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα δάνεια του ομίλου δόθηκαν με όρους αγοράς και δεν υπήρξε, ούτε για το ομολογιακό, ούτε για κανένα άλλο δάνειο πολιτική παρέμβαση.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν ανταγωνιστές του ΣΚΑΪ που, παρότι δεν εξοφλούν τα δάνεια τους, εντούτοις συμμετέχουν κανονικά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με πιο ευνοϊκές συνθήκες και εξέφρασε την άποψή ότι η Εθνική Τράπεζα λειτουργεί πλέον ως πολιτικό παράρτημα, δηλώνοντας απογοητευμένος από τη συμπεριφορά της.

Κατήγγειλε μάλιστα ότι έχει δημιουργηθεί φόβος στις τράπεζες, οι οποίες διστάζουν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι αρεστές στην κυβέρνηση και εκτίμησε ότι οι τράπεζες πιέζονται πολιτικά από την Κυβέρνηση να μην δίνουν δάνεια σε ΜΜΕ.

Είπε ότι ο ΣΚΑΪ υφίσταται και τώρα πολιτική δίωξη όπως αυτή της εποχής Μητσοτάκη, ενώ κληθείς να ανακαλέσει για τα περί πολιτικής δίωξης, αρνήθηκε.

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικες άδειες, κατήγγειλε ότι ο εκ των συμμετεχόντων, Χρήστος Καλογρίτσας, έχει ευνοηθεί από την κυβέρνηση ως εργολάβος με την κατάτμηση του έργου της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου και μάλιστα πρόσφατα , καθώς ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε το απαιτούμενο πτυχίο για να αναλάβει μεγαλύτερα έργα. Αποκάλυψε δε, ότι του δόθηκε μεγάλη εγγυητική επιστολή από την Τράπεζα Αττικής για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό.

Επίσης, ανέφερε, ότι στο σχήμα της αίτησης του κύριου Σαββίδη, που ζητούσε τηλεοπτική άδεια, μετείχαν στελέχη από το κόμμα του κυρίου Καμμένου.

Όπως είπε ο κύριος Αλαφούζος, το σύνολο των δανειακών οφειλών του ομίλου ΣΚΑΪ είναι 28 εκατομμύρια 451 χιλιάδες ευρώ και εξυπηρετούνται κανονικά.

Ο κύριος Αλαφούζος υπογράμμισε ότι από το 2013 και μετά ο ΣΚΑΪ σταμάτησε να κάνει απολύσεις για λόγους κοινωνικούς, καθώς είχε βαθύνει πολύ η κρίση.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο ίδιος έχει βάλει ίδια κεφάλαια ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, και σημείωσε ότι την τελευταία διετία χρειάστηκε να βάλει ίδια κεφάλαια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να διασωθεί ο ΣΚΑΪ, λόγω της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία.

Πρόσθεσε δε, ότι ο ΣΚΑΪ δεν κερδοφορεί, αλλά έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα επιβίωσης.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ, την χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για συστημαιτκή εξαπάτηση κράτους και τραπεζών.

Ερωτηθείς για το νομικό πλαίσιο, κάτω από το οποίο λειτουργεί ο ΣΚΑΪ και τα υπόλοιπα τηλεοπτικά μέσα στην Ελλάδα, ο κ. Αλαφούζος απάντησε ότι ο ΣΚΑΪ έχει πληρώσει για την τηλεοπτική άδεια στη Digea.

Για την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει τέσσερις μόλις άδειες, σχολίασε ότι δημιουργείται ένα κερδοσκοπικό και μονοπωλιακό τέρας το οποίο θα μπορεί να επιβάλλει ότι θέλει και χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως ακραία πολιτική παρέμβαση που βάλλει κατά της πολυφωνίας του τύπου.

Πηγή:skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα