ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Προς συμφωνία με Ρωσία για μείωση τιμής πάνω από 10%

Φαίνεται ότι η προσωπική επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν που έστειλε το καλοκαίρι ο Α. Σαμαράς, ζητώντας να παρέμβει για να μειωθεί η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου από την Gazprom στη ΔΕΠΑ, θα πιάσει τόπο. Τα παζάρια ανάμεσα στις δυο εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον καθορισμό των νέων τιμολογίων και σήμερα βρισκόμαστε στο παρά ένα της συμφωνίας.

Η σύμβαση παροχής αερίου από το ρώσικο μονοπώλιο στην Ελλάδα λήγει το 2016, με προοπτική 10ετούς ανανέωσης και στη συνάντηση Σαμαρά με την Β.Ματβιένκο, η πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας σημείωσε πως “υπήρξε άμεση ανταπόκριση, ότι έχουν ήδη γίνει δύο γύροι συνομιλιών και πως μετά τον τρίτο γύρο ελπίζει να υπάρξει συμφωνία”.

Πρόσφατα, στελέχη της Gazprom είχαν δηλώσει δημόσια ότι το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας είναι τουλάχιστον 30% ακριβότερο από το μέσο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία μείωση της τιμής τουλάχιστον κατά 10%, χωρίς να αποκλείεται και η υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος για 20%. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, το κόστος ενέργειας της ελληνικής βιομηχανίας αλλά και των φυσικών προσώπων – καταναλωτών, αναμένεται να ελαφρυνθεί σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα