ΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Στα ύψη βρίσκεται η ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ελλάδα θυμίζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, με ανυπολόγιστες και απρόβλεπτες συνέπειες.

Ουκρανία, Γάζα, Λιβύη και Συρία, ζουν κάποιες από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας τους, με τη βία και τον θάνατο, να αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

Ουκρανία

Η κατάρριψη του Boeing 777

των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου του 2014, έριξε λάδι στη φωτιά στην ήδη τεταμένη κατάσταση, μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι η πτώση του αεροσκάφους ενδεχομένως και να αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο στην ανατολική Ουκρανία, λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των ρωσόφιλων ανταρτών, σύμφωνα με τον απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Λιβύη

Τις πλέον αιματηρές ημέρες από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, ζει η Λιβύη.

Σε μόλις δύο εβδομάδες 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην Τρίπολη και την Βενγκάζι, κατά την διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των αντίπαλων πολιτοφυλακών της χώρας.

Το αεροδρόμιο της Τρίπολης έχει κλείσει από τις 13 Ιουλίου, ημέρα της επίθεσης ισλαμιστών παραστρατιωτικών ομάδων. Οι πολιτοφύλακες θέλουν να εκδιώξουν από το αεροδρόμιο τις ταξιαρχίες Ζιντάν που ελέγχουν την περιοχή από το 2011.

Η πρεσβεία της Βρετανίας στην Τρίπολη μειώνει το προσωπικό της αφότου οι συγκρούσεις άρχισαν να κλιμακώνονται στην πρωτεύουσα της Λιβύης, πριν από δύο εβδομάδες, ενώ οι ΗΠΑ εκκένωσαν την πρεσβεία τους.

Εν τω μεταξύ, εκτός ελέγχου βρίσκεται, σύμφωνα με στέλεχος της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε δεξαμενές καυσίμων κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, η οποία ζητά διεθνή βοήθεια.

Συρία

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 170.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει πάνω από 9 εκατ. κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τουλάχιστον 15 άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς οι οποίοι εξαπολύθηκαν χθες τη νύχτα από τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας και από τις οβίδες οι οποίες εβλήθησαν από τους αντάρτες στο Χαλέπι.

Την παραπάνω ανακοίνωση πραγματοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «τουλάχιστον εννέα πολίτες, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν τη νύχτα από βαρέλια με εκρηκτικά που ερρίφθησαν στη συνοικία Σάαρ (η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες), στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού.

Σύμφωνα με αυτήν το Παρατηρητήριο, το οποίο βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο πολιτικών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών σε όλη τη Συρία για να συλλέγει πληροφορίες, έξι ακόμη πολίτες, ανάμεσά τους τρία παιδιά και μια γυναίκα, σκοτώθηκαν από τις ρίψεις όλμων από τους αντάρτες στη συνοικία Τζαμπιρίγε, την οποία ελέγχουν οι δυνάμεις του καθεστώτος.

Εν τω μεταξύ, εκτός ελέγχου βρίσκονται οι τζιχαντιστές αντάρτες οι οποίοι σκοτώνουν αδιακρίτως και δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και στον “αντίπαλο”.

Τζιχαντιστές σκότωσαν και αποκεφάλισαν 50 Σύρους στρατιώτες, προκαλώντας αποτροπιασμό. Οι αντάρτες τους παγίδευσαν σε ενέδρα και μετά την εκτέλεση τους, τους αποκεφάλισαν και κάρφωσαν τα κεφάλια τους σε στύλους στην πόλη Raqqa που ελέγχεται από τους εξτρεμιστές. Η κίνηση τους αυτή έγινε για “παραδειγματισμό”.

Γάζα

Στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάσταση παραμένει αδιέξοδη και ο φόρος αίματος που πληρώνουν, κυρίως οι Παλαιστίνιοι από τις επιθέσεις των Ισραηλινών, αυξάνεται διαρκώς, με τα θύματα να ξεπερνούν τα 1.030.

Tα παιδιά και οι άμαχοι είναι τα μεγαλύτερη θύματα αυτής της ακραίας και παράλογης σύγκρουσης.

Οι εκκλήσεις για εκεχειρία πέφτουν στο κενό, καθώς φαίνεται αδύνατη μια συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα