Φαρμακευτικές εταιρείες: Ποιες κερδίζουν- Ποιες έχουν ζημιές

Οι 20 πιο κερδοφόρες εταιρείες εμφάνισαν συνολικά κέρδη 183 εκατομμύρια ευρώ όταν ο κλάδος παρουσίασε συνολικές ζημιές 240 εκατομμυρίων ευρώ. Οι 23 μεγαλύτερες εταιρείες  διαχειρίστηκε το 54,4% του συνολικού τζίρου ο οποίος προσέγγισε τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το 2011.

Αυξημένες κατά 236% εμφανίζονται οι συνολικές ζημιές των εν Ελλάδι φαρμακευτικών επιχειρήσεων το 2011 σε σχέση με το 2010. Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της STAT BANK, σύμφωνα με την οποία  οι συνολικές ζημιές των 194 μεγαλύτερων παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων φαρμάκων (με απολύτως συγκρίσιμα στοιχεία

και με εξαίρεση μία εταιρεία) αυξήθηκαν από 65 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 219 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά εάν προσθέσει κανείς και την εταιρεία Alapis, οπότε οι συνολικές ζημιές ανέρχονται στα 239 εκατομμύρια ευρώ. Ας σημειωθεί ότι από τις 195 εταιρείες του δείγματος οι 155 είναι  εμπορικές και οι 40 είναι παραγωγικές.

Οι δύο κατηγορίες – παραγωγικές και εμπορικές – απασχολούν περίπου τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις απασχολούν περίπου το 50% των εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία και οι 155 εμπορικές εταιρίες απασχολούν τους άλλους μισούς. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι  εν Ελλάδι παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει την τελευταία πενταετία στη χώρα περίπου 300 εκατ. ευρώ ενώ οι εξαγωγές τους αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκχωρήσει τη ρευστότητά τους στο ελληνικό Δημόσιο, με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τα νοσοκομεία, ενώ διατηρούν την πιστωτική τους πολιτική, διαθέτοντας φάρμακα.

Ενώ, όμως, η συνολική εικόνα εμφανίζεται άκρως απογοητευτική, 20 εταιρείες εμφάνισαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, οι 20 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις παρουσίασαν συνολικά κέρδη 183 εκατομμύρια ευρώ όταν ένα χρόνο πριν – το 2010 – οι ίδιες εταιρίες είχαν δηλώσει ζημιές της τάξεως των 6 εκατομμυρίων ευρώ ! Οι πιο κερδοφόρες εταιρείες ήταν οι: Βιανέξ, Specifar, Glaxosmithkline, Bayer Hellas, Novartis Hellas, Boehringer Ingelheim, Reckitt Benkiser, Bristol Myers, Astra Zeneca, Janssen Cilag. LEO, Pharmathen, Menarini, Pharmaserve Lilly, Elpen, ΣΕΡΒΙΕ, Βιταφάρμ, CSL Behring και ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Διαπιστώνει δηλαδή κανείς ότι στην πρώτη 20άδα του καταλόγου των πλέον κερδοφόρων εταιρειών υπάρχει σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των πολυεθνικών επιχειρήσεων, με εξαίρεση λίγες ελληνικές εταιρείες (Βιανέξ, Pharmathen, Elpen και τον χονδρεμπορικό συνεταιρισμό φαρμακοποιών Αττικής ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ).

Σύμφωνα με την έρευνα της STAT BANK, ο συνολικός τζίρος των 195 μεγαλύτερων φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας μειώθηκε από περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ,  Το μεγαλύτερο τμήμα του τζίρου αυτού διαχειρίστηκαν σχετικά λίγες εταιρείες: συγκεκριμένα, οι 23 μεγαλύτερες εταιρείες (11,82% του δείγματος) διαχειρίστηκε το 54,4% του συνολικού τζίρου, γεγονός αποκαλυπτικό της μεγάλης συγκέντρ

Keywords
Τυχαία Θέματα