Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Βελτιώσεις ζητούν Οικονομικό Επιμελητήριο και ΕΒΕΠ

17:26 3/3/2017 - Πηγή: BankWars

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο, το γεγονός ότι αποκλείονται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες από την υπαγωγή τους στη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών, με την λογική ότι εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη και προτείνει να προβλεφθεί η δυνατότητα υπαγωγής των ελεύθερων επαγγελματιών στον μηχανισμό.

Αυτό επισημαίνεται στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, για το σχέδιο νόμου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,

Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Επίσης, το επιμελητήριο εκτιμά, ότι η προϋπόθεση να έχει η επιχείρηση οφειλή από δάνειο, σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών την 31η Δεκεμβρίου 2016 ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016, θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις εκτός ρύθμισης.

«Με δεδομένη την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότερες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, προτείνεται η μία κερδοφόρα χρήση να αναφέρεται στην τελευταία πενταετία» όπως αναφέρει το επιμελητήριο.

Ακόμη, σημειώνεται ότι ο αριθμός των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών που θα εγγραφούν στο μητρώο συντονιστών, είναι πολύ μικρός και δυσανάλογος με το πλήθος των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Θα πρέπει ο αριθμός των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών να μην είναι προκαθορισμένος και ανάλογα με τις αιτήσεις υπαγωγής που θα υποβληθούν ανά περιφέρεια, να καθορίζεται από τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στην περίπτωση που δεν καλυφθούν οι θέσεις συντονιστών, προτείνει το επιμελητήριο, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, να απευθύνεται στους φορείς, τα μέλη των οποίων μπορούν να μπουν στο μητρώο των συντονιστών. Δηλαδή, η πρόσκληση να απευθυνθεί και στο Οικονομικό Επιμελητήριο και ως μεταβατική διάταξη να προβλεφθεί η δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο συντονιστών των οικονομολόγων – μελών του ΟΕΕ, με αποδεδειγμένη, τουλάχιστον πενταετή, σχετική εμπειρία μετά την απόκτηση του πτυχίου τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο εμπειρογνώμονας και προτείνεται να ορίζεται οικονομολόγος, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και κάτοχος επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή φοροτεχνικού Α’ τάξης, όπως ορίζεται στο άρθρο 100 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Γραφείο συμβουλευτικών υπηρεσιών για ΜμΕ στο ΕΒΕΠ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, στον οποίο παρέδωσε το υπόμνημα βελτιωτικών προτάσεων του ΕΒΕΠ, επί του σχεδίου νόμου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών των Επιχειρήσεων», το οποίο είχε ήδη αποστείλει και στον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο κ. Κορκίδης, δήλωσε για το θέμα, ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, ενώ πρόσθεσε τα εξής: «Τα επιμελητήρια μπορούν να αναλάβουν επικουρικό ρόλο στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων. Κατ’ επέκταση, το ΕΒΕΠ, με δεδομένη τη δυνατότητα, άμεσα και ευέλικτα, να αντιμετωπίσει τα πρακτικά προβλήματα, τα οποία θα ανακύψουν κατά την εφαρμογή του νόμου και προκειμένου να συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων – μελών του, ιδιαίτερα των αδύναμων μικρομεσαίων, συμφώνησε τη δημιουργία ενός σχετικού helpdesk, εντός του χώρου του, ως μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την παροχή οδηγιών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, με τη νομική υπηρεσία της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Θεωρώ ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ίσως, είναι η τελευταία ευκαιρία διάσωσης χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καλούμε τις διοικήσεις των τραπεζών και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς όφελος όλων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα