Εξαντλούνται οι αντοχές των τραπεζών – Οι φόβοι για «ατύχημα»

13:25 8/2/2017 - Πηγή: BankWars

Έντονη είναι η ανησυχία στους κόλπους των τραπεζών για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.

Την ώρα που βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, κάθε μέρα που περνάει μετράει εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Οι φόβοι για πιθανό «ατύχημα» για την ελληνική οικονομία βρίσκονται στα ύψη, καθώς έχει

επανέλθει στο τραπέζι το σενάριο του Grexit.

Η κύρια ανησυχία των επενδυτών είναι ότι αν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Ιουλίου, η Αθήνα δεν θα λάβει τα χρήματα που χρειάζεται για να ξεπληρώσει χρέος 8 δισ. ευρώ κυρίως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 2 δισ. που πρέπει να καταβάλλει τον ίδιο μήνα στους ιδιώτες, όπως μεταδίδει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έχει εκτοξευθεί πάνω από το 10% και όλοι φοβούνται μια επανάληψη του θρίλερ που ζήσαμε το 2015.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ανησυχία στις τράπεζες είναι έντονη, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση των καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 120 δισ. μεταξύ 2 Ιανουαρίου με 6 Φεβρουαρίου του 2017.

Επίσης καταγράφεται επιδείνωση και στα προβληματικά δάνεια, καθώς φαίνεται πως έχει ανακοπεί η τάση βελτίωσης που είχε καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα.

Οι αντοχές των ελληνικών τραπεζών εξαντλούνται, με αποτέλεσμα να μην χορηγούν δάνεια ούτε στους συνεπείς πελάτες, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Στις συναντήσεις που είχαν οι τραπεζίτες με τον διοκητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, αποτυπώθηκε αυτή η ανησυχία.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η β΄αξιολόγηση, η καθυστέρηση της οποίας επιδεινώνει το οικονομικό κλίμα, οδηγεί σε φυγή καταθέσεων καθώς επανέρχονται οι φόβοι για «κούρεμα» και καθυστερεί το θεσμικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των NPLs.

Keywords
Τυχαία Θέματα