Ευ. Τσοτσορός: Τα ΕΛΠΕ διεκδικούν είσοδο στην κορυφαία κατηγορία των διυλιστηρίων

Για την ένταξη των ΕΛΠΕ στην κορυφαία διεθνή ομάδα των διυλιστηρίων -στο 25% που δεν διατρέχει κινδύνους επιβίωσης σε μία αγορά πολύ δύσκολη για τον κλάδο, λόγω της δραματικής μείωσης των τιμών πετρελαίου, που οδήγησε σε κλείσιμο περισσότερα από 20 ευρωπαϊκά διυλιστήρια- “δουλεύει” ο όμιλος των ΕΛΠΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του, καθηγητής,

Ευστάθιος Τσοτσορός, κεντρικός ομιλητής του 13ου «Αριστοτέλη» του συνεδρίου μάνατζμεντ της ΕΕΔΕ με θέμα «GREEK POSSIBLE: Το Μάνατζμεντ της Ανάπτυξης και της Επιτυχίας των Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Παγκόσμια Οικονομία».

Κατά την ομιλία του ο ίδιος επεσήμανε ότι σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και με το πρόσθετο υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος από τις μεγάλες επενδύσεις των 3 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, τα ΕΛΠΕ, θα έχουν το 2016 λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) άνω των 700 εκατ ευρώ παρά τη μείωση κατά 30% των περιθωρίων κέρδους, ενώ βελτιωμένα θα είναι και τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου.

Παράλληλα ο ίδιος, αναφέρθηκε στις πολλές πιέσεις που ασκούνται στον κλάδο (το 65%-70% του κύκλου εργασιών αφορά το business unit των πετρελαϊκών) λόγω της διεθνούς πολιτικής αβεβαιότητας, του ενεργειακού μετασχηματισμού που επιβάλουν οι αλλαγές στο κλίμα, η κατεύθυνση προς τη μεταπετρελαϊκή εποχή.

“Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια μέσω συνεργασιών με εταιρείες περιφερειακών αγορών όπως του Ιράν, με τη ρωσική Rosneft, με το Ιράκ, ενώ έχουμε προσεγγίσει την Αίγυπτο και πιθανώς να υπάρξει προσέγγιση και συνεργασία και με τη Λιβύη. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια και οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αυτές που επιβάλλει η διεθνή αγορά”, υπογράμμισε.

Τονίζεται ότι από τον όμιλο λειτουργούν 50 ανώνυμες εταιρείες, οι μισές εκτός Ελλάδος, με δραστηριότητες στη διύλιση αργού και την παραγωγή πετρελαιοειδών, τη λιανική τους εμπορία σε Ελλάδα και Βαλκάνια, τα πετροχημικά, το φυσικό αέριο με τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την Elpedison ενώ έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και στις ΑΠΕ.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι το 2016 θα κλείσει για τα ΕΛΠΕ με υψηλά λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA), άνω των 700 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά 30%. Παράλληλα είπε ότι τα ΕΛΠΕ για το σύνολο του 2016 αναμένεται να εμφανίσουν καθαρή κερδοφορία ενισχυμένη έως και κατά 70%, δηλαδή άνω των 76 εκατ. ευρώ, όταν το 2014 είχε ζημίες 369 εκατ. ευρώ και πέρυσι κέρδη της τάξης των 45 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα