ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, με συμμετοχή 350 επιχειρηματιών – funds και μικρομετόχων

Αρχίζει σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Στόχος “εθνικός” η συγκέντρωση 1,17 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια. Η μετοχή επανέρχεται στο Χρηματιστήριο , ενώ η διαπραγμάτευση του δικαιώματος, που ξεκινά με τιμή 4,45 ευρώ, διαρκεί ώς τις 7 Ιουνίου και η άσκησή του ώς τις 13 Ιουνίου.

Με βάση έγκυρες εκτιμήσεις , η τράπεζα έχει συγκεντρώσει ποσό άνω των

800 εκατ. ευρώ από 350 επιχειρηματίες και funds.Με τη συγκέντρωση κατ’ ελάχιστον 800 εκατ. ευρώ, η τράπεζα παραμένει ιδιωτική αλλά η επιδίωξη της διοίκησης είναι να κινηθεί παραπάνω ώστε να μην χρειαστεί να εκδώσει coco΄s.

- Οι ξένοι επενδυτές κατείχαν στις 10 Απριλίου το 35,54% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, οι ιδιώτες επενδυτές το 45,8% και τα ασφαλιστικά ταμεία και ο λοιπός δημόσιος τομέας το 13,04%. Λοιπά νομικά πρόσωπα εσωτερικού κατείχαν το 5,62% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Τα Ταμεία θα αναγκαστούν, λόγω της απαγόρευσης συμμετοχής τους στην αύξηση, είτε να ασκήσουν δικαιώματα χωρίς να πάρουν, όμως, warrants, είτε να πουλήσουν ως και το σύνολο των δικαιωμάτων τους.

Το ποσοστό των ξένων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα διαμορφωθεί στο 5,53%, των ιδιωτών επενδυτών εσωτερικού στο 7,12% και των ασφαλιστικών ταμείων στο 2,03%, ενώ τα λοιπά πρόσωπα εσωτερικού θα κατέχουν το 0,87% του μετοχικού κεφαλαίου. Βασικός μέτοχος με 84,45%, αλλά με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου σε στρατηγικής σημασίας θέματα, θα είναι το ΤΧΣ.

Η διοίκηση της Εθνικής θα απευθυνθεί με προσωπική επιστολή σε κάθε έναν από τους 270 χιλιάδες μετόχους για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα