Ερντογάν: Αποφασίζομεν και διατάσσομεν 3 μήνες στο γύψο η Τουρκία – “Υπογράφω θανατική ποινή”

Η Τουρκία για τρεις μήνες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αποφάσισε και …διέταξε ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε διάγγελμα που απηύθυνε στο λαό. όπως σε παρεμφερείς περιπτώσεις συμβαίνει, η “έκτακτη ανάγκη” αποφασίστηκε “προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να απομακρυνθεί η απειλή, καθώς και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών” (σ.σ. πάνω από όλα τα δικαιώματα των πολιτών…).

Νωρίτερα, ο Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο Al Jazeera,

είπε πως θα υπογράψει την επαναφορά της θανατικής ποινής αν αυτό αποφασίσει η Βουλή και επικαλέστηκε και το σχετικό λαικό αίτημα.

Όσο δε για τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους της ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διακοπούν σε ένα τέτοιο σενάριο, απάντησε ότι «ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια “χτυπάμε την πόρτα” της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν».

Ο Ερντογάν:

Τα έβαλε με τον οίκο αξιολόγησης S&P γιατί υποβάθμισε την οικονομία της Τουρκίας μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος. (Σε BB+/BB από ΒΒΒ-/Α-3 προηγουμένως η υποβάθμιση της αξιολόγησης σε εγχώριο νόμισμα και σε BB/B από BB+/B προηγουμένως, σε συνάλλαγμα).Χαρακτήρισε «μάρτυρες» όσους σκοτώθηκαν στις μάχες κατά των πραξικοπηματιών. Μίλησε για τη Δημοκρατία στη χώρα. “Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε καθόλου από αυτό».Ερωτηθείς γιατί κατέφυγε στα social media τη βραδιά του πραξικοπήματος, ενώ τα έχει πολεμήσει» στο παρελθόν, απάντησε ότι «παρά το γεγονός ότι έχουν προσβάλλει επανειλημμένα εμένα και την οικογένειά μου, πάντα υποστήριζα την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία»Δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.«Η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί. Μας συνδέουν πολλά με τις ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση. Θα ήταν μεγάλο λάθος αν η αμερικανική κυβέρνηση αρνηθεί να τον εκδώσει.

Τουρκία: Ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος το «πογκρόμ» στο όνομα της… δημοκρατίας

Keywords
Τυχαία Θέματα