“Ερχόμαστε” απαντά η Ρωσία στην Κριμαία – H Gazprom ζητά 1,12 δισ ευρώ που της χρωστά η Ουκρανία

11:07 1/3/2014 - Πηγή: BankWars

Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ” για την αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας» στην αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας. Αυτό άλλωστε ζήτησε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη χερσόνησο και υπάγονταν έως πριν στη δικαιοδοσία του Κιέβου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη που για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος

της Κριμαίας», δήλωσε ο Αρσέν Αβάκοφ -που διορίστηκε μετά την καθαίρεση την Πέμπτη της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή- σε ομιλία του που μεταδόθηκε πλήρης από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο κ. Αξιόνοφ ζήτησε μάλιστα από όσους άνδρες των σωμάτων αυτών διαφωνούν «να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους».

Η απάντηση της Ρωσίας ήταν άμεση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κρεμλίνο «δεν θα αγνοήσει την πρόταση των αρχών της Κριμαίας»

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, η Ρωσία έφερε μέσα σε λίγες ώρες επιπλέον 6.000 στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος!

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ρώσοι βουλευτές πρότειναν νομοσχέδια για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία και της απόκτησης ρωσικής ιθαγένειας με διαδικασίες fast-track.

Τα δύο νομοσχέδια κατέθεσε το κόμμα Δίκαιη Ρωσία και τα συνέδεσε άμεσα με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι βουλευτές προτείνουν μία περιοχή να τίθεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, μετά από δημοψήφισμα ή έκκληση των ηγετών της περιοχής. Μέχρι σήμερα, για να γίνει κάτι τέτοιο, έπρεπε να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ δύο γειτονικών κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα αρκεί ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία ή ένα απλό αίτημα των ηγετών της περιοχής για να δεχθεί η Μόσχα να την ενσωματώσει.

H Gazprom στο παιχνίδι εξουσίας στην Ουκρανία

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom προειδοποίησε το Σάββατο την Ουκρανία ότι έχει ένα
«τεράστιο» χρέος ύψους 1,55 δισεκατομμυρίου δολαρίων (1,12 δισ. ευρώ) για το φυσικό αέριο που δεν έχει πληρώσει στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι η προνομιακή τιμή που δόθηκε στο Κίεβο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ BANKWARS

Στην παραδοχή ότι μετακινεί στρατιωτικές της δυνάμεις εντός του εδάφους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, με στόχο την καλύτερη προστασία των θέσεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ η Ρωσία. Ουκρανός αξιωματούχος αναφέρει ότι 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης

Πληροφορίες από το Κίεβο αναφέρουν ότι 13 ρωσικά μεταγωγικά προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο της Κριμαίας και αποβίβασαν από 150 καταδρομείς το καθένα.

Νωρίτερα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι εδώ και ώρα έχουν νεκρώσει οι τηλεπικοινωνίες στη Συμφερόπολη ενώ η μεγαλύτερη ουκρανική αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι έχει κλείσει και ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ώρα που το γαλλικό πρακτορείο μετέδιδε την είδηση επικαλούμενο αξιωματούχους στο Κίεβο, ο εκτελών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, σύμφωνα με το BBC, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να εφαρμόσει στην Κριμαία τα σενάρια που εφαρμόστηκαν στην περιοχή της Αμπχαζίας. Ζήτησε, επίσης, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τις προκλήσεις, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και να αποσύρει «άμεσα» τις ρωσικές δυνάμεις. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Ουκρανικός στρατός δεν απαντά στις προκλήσεις στην Κριμαία

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για επιχείρηση προστασίας των θέσεων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την μετακίνηση των στρατευμάτων «η οποία βασίζεται στην ιδρυτική συμφωνία για τον στόλο». Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι η Ρωσία απέρριψε την έκκληση της Ουκρανίας για «διμερείς διαπραγματεύσεις» σχετικά με την Κριμαία γιατί είναι «αποτέλεσμα των πρόσφατων πολιτικών διαδικασιών στην Ουκρανία.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

Την έντονη ανησυχία της για μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία μετον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Μέρκελ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την Κριμαία και τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Η καγκελάριος τόνισε επίσης στον Πούτιν ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προτάσεις που έχουν γίνει από διεθνείς οργανισμούς για παροχή βοήθειας ώστε να διευθετηθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στην Κριμαία είναι έκρυθμη, με τους Ουκρανούς να καταγγέλλουν ρωσική εισβολή, κατηγορία την οποία διαψεύδει η Μόσχα.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ – “ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ”

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, V. Yanukovych, από την πόλη Rostov της Ρωσίας, μιλώντας μάλιστα ρώσικα. «Θα συνεχίσω τη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας, απέναντι σε όσους προσπαθούν να επιβάλουν τον φόβο και να τρομοκρατήσουν τον λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους Ουκρανούς πολίτες.

Ο Yanukovych υποστήριξε ότι μια μειοψηφία από φασίστες διαδηλωτές κατέλαβε την εξουσία στην Ουκρανία και αμφισβήτησε τη νομιμότητα του νέου κοινοβουλίου.

Όπως τόνισε κανείς δεν τον απέπεμψε από το αξίωμά του προέδρου, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία και να καταφύγει στη Ρωσία.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στη Δύση, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη της στάση της, η οποία προκάλεσε την κρίση στην πλατεία της Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Ο Yanukovych δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν νομιμοποιείται.

Αναφερόμενος στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Κριμαία, ο έκπτωτος πρόεδρος δήλωσε ότι αποτελούν φυσική αντίδραση στη συμμορία των γκάνγκστερ που έχει καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, τονίζοντας ότι η περιοχή της Κριμαίας πρέπει να παραμείνει αυτόνομη.

O Yanokovych ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητήσει τη στρατιωτική στήριξη της Ρωσίας, ενώ αποκάλυψε ότι δεν έχει συναντήσει τον Πρόεδρο Vladimir Putin, αλλά έχουν επικοινωσήσει τηλεφωνικά και πρόκειται να συναντηθούν.

Original article: “Ερχόμαστε” απαντά η Ρωσία στην Κριμαία – H Gazprom ζητά 1,12 δισ ευρώ που της χρωστά η Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα