Επικροτούν την απόφαση ΣτΕ οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου, επικροτούν με ανακοινώσεις τους οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού

Συλλόγου Αθηνών Νικόλαος Κογιουμτσής: «Φρένο στις επιδιώξεις των πολυεθνικών ομίλων, που με την πλήρη απελευθέρωση και των 52 Κυριακών επέβαλαν έναν άνισο ανταγωνισμό στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, βάζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων»» και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση επικροτούμε την απόφαση του ανώτατου Δικαστηρίου που δικαιώνει τις θέσεις μας σχετικά με το μείζον ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Επιμένουμε ότι το επιχειρείν δε χρειάζεται χρόνο, άλλα χρειάζεται κίνητρα διευκόλυνσης στη φορολογία, στις εισφορές, στη ρευστότητα και ένα γενικότερο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προσελκύει επενδύσεις και δεν θα “επιδοτεί” τον διωγμό των επιχειρήσεων εκτός της χώρας».

Ενώ όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, “ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος, είχε προσφύγει κατά της συγκεκριμένης απόφασης, μαζί με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, καθώς και εμπόρους της Θεσσαλονίκης, αισθάνεται δικαιωμένος για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, βάσει της οποίας καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής.

Από την πρώτη στιγμή, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ήταν αντίθετος με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, επισημαίνοντας ότι σε μια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσμένα να βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης και ψυχολογίας του ΄Ελληνα, σε μια περίοδο, κατά την οποία οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες “κινήσεις” έρχονται να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε έννοια αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και Κοινωνίας, οποιαδήποτε έννοια θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά, αποδομούν πλήρως την αγορά εργασίας και εν τέλει καταστρέφουν ό,τι απέμεινε από τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα, το τελευταίο ανάχωμα διατήρησης των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις περισσότερες ώρες λειτουργίας και στην αύξηση του κόστους λειτουργίας προσφεύγουν στην ενδοοικογενειακή υποστήριξη για να επιβιώσουν. Με την επταήμερη εργασία και το διευρυμένο ωράριο θα οδηγηθούν, μια ώρα γρηγορότερα, στον αφανισμό τους. Εάν καταρρεύσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο χώρο του λιανικού εμπορίου, τότε δεν θα μιλάμε για αύξηση ανεργίας, αλλά για πλήρη έλλειψη εργασίας.

Μόνον οι πολύ μεγάλους μεγέθους επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα, ενδεχομένως, να αντέξουν σε ένα τέτοιο καθεστώς. Να μην παραβλέπουμε, όμως, και το γεγονός ότι η μονοπώληση της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα ολιγοπωλίου, στη μετακύλιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους στις τιμές των προϊόντων και γενικότερα στην επικράτηση τιμολογιακών πρακτικών των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα κάνει ακόμα και τα βασικά προϊόντα απλησίαστα για τον μέσο Έλληνα, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει περισσότερα λουκέτα και διόγκωση της ανεργίας χωρις την δυνατοτητα εναλλακτικης λύσης..

Η μετατροπή της Κυριακής σε “καθημερινή” ακυρώνει τη μόνη ημέρα ¨ξεκούρασης¨ που απομένει στον Έλληνα, την μόνη ημέρα που μπορεί να αφιερωθεί απερίσπαστα στην θρησκευτική του πίστη, στην οικογένειά του, να παίξει με τα παιδιά του, να συναντήσει τους φίλους του και να καλλιεργήσει τις μόνες κοινωνικές σχέσεις που του έχουν απομείνει στην Ελλάδα της ύφεσης και της δυσπραγίας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα