Ένωση Ελληνικών Τραπεζών – Ζανιάς: Με φειδώ τα νέα δάνεια, χρειάζεται προσοχή – Αποκλιμακώνονται τα επιτόκια

«Δει δη χρημάτων. Όλοι θέλουμε χρήματα. Το ερώτημα είναι εάν όλοι εμείς οι καταθέτες θα δίναμε δάνειο σε όλους αυτούς που το ζητάνε. Τα δάνεια είναι οι καταθέσεις των πολιτών. Πρέπει να προσέχουμε. Δεν μπορούμε να δώσουμε δάνεια όπου δεν υπάρχει βιωσιμότητα. Δεν θέλουμε να δημιουργούμε και άλλα κόκκινα δάνεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Γ. Ζανιάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.

Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.

Ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, όσο θα μειώνεται το ρίσκο της χώρας και θα επιστρέφουν οι καταθέσεις, όπως είπε. Ανέφερε ακόμη ότι χρειάζεται προσοχή, αλλά η προοπτική είναι σαφώς καλύτερη, ενώ αναφερόμενος στις εκταμιεύσεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα σημείωσε ότι αυξήθηκαν και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 2 δισ.. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ο κ. Ζανιάς παραδέχθηκε ότι είναι πολύ λίγες οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα των ενήμερων δανειοληπτών, εκτίμησε ότι είναι λιγότερες από 1.000. Κάτι που απέδωσε εν μέρει και στο γεγονός ότι οι Τράπεζες είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις 800.000 δανείων.

Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Χατζηδάκης σημείωσε “για να επανέλθει η ρευστότητα, αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση της εμπιστσούνης, η αντιπολίτευση να δείξει υπευθυνότητα και η τρόικα να δείξει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της”. Σημειώνοντας παράλληλα από τις τράπεζες εναπόκειται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα