Εκκρεμούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις – Οι επενδυτές δεν θέλουν ΣΥΡΙΖΑ, λένε οι Financial Times

Mπούμερανγκ για τον Έλληνα πρωθυπουργό γύρισε το σχέδιο για πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τα πακέτα διάσωσης και τα μνημόνια, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Την Πέμπτη οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το επικίνδυνο όριο του 9%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα για το 2014, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν ευθέως την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αναχρηματοδοτηθεί

μόνη της – χωρίς εξωτερική βοήθεια – από τις αγορές.

Ορόσημο για την Ελλάδα, συνεχίζουν οι Financial Times, θα αποτελέσουν οι εκλογές για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2015, καθώς αν υπάρξει αδιέξοδο, τότε τον Μάρτιο η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

“Είναι προφανές πως οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν πείθονται πως η Αθήνα θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, αν η τρόικα αποχωρήσει από την Ελλάδα”, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

“Μπορεί η Ελλάδα να έχει καταγράψει πρόοδο, ωστόσο η Ευρωζώνη αμφιβάλλει για την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίζει την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας”, σχολιάζουν οι αναλυτές του Eurasia Group.

Όπως τονίζουν στη συνέχεια οι Financial Times, παρά την τεράστια δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει εφαρμόσει εκατοντάδες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η φοροδιαφυγή των πλουσίων παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν έχει προχωρήσει, ενώ εκκρεμεί και η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.

“Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα αυξάνεται, ανεξάρτητα από το τι είδους συμφωνία θα κάνει ο Σαμαράς με τους δανειστές. Οι επενδυτές δεν βλέπουν με καλό μάτι την πιθανότητα, σε λίγο, καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει τις αποφάσεις για την ελληνική οικονομία”, προσθέτουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα