ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Αμετάβλητο το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο – Απροσδόκητη συρρίκνωση για τη Γερμανία

Σύμφωνα με την Eurostat, η οικονομία των 18 χωρών της ευρωζώνης δεν εμφάνισε ανάπτυξη το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σε σχέση με το α’ τρίμηνο όταν είχε εμφανίσει ανάπτυξη 0,2%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,1% στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Σε σχέση με το β’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7%, ποσοστό σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Και σαν να μην έφταναν τα απογοητευτικά στοιχεία των δυο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, η τρίτη, η Ιταλία, διολίσθησε εκ νέου σε τεχνική ύφεση το β’ τρίμηνο.

Αντιθέτως, καλά νέα βγήκαν από την Ισπανία, όπου η οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,6% σε τριμηνιαία βάση, ενώ ανάπτυξη 0,5% εμφάνισε η Ολλανδία και 0,6% η Πορτογαλία.

Εν τω μεταξύ, σε ξεχωριστή της ανακοίνωση η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά μόλις 0,4% από την αρχή του έτους, εμφανίζοντας την χαμηλότερη ετήσια άνοδο από τον Οκτώβριο του 2009, όταν οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1%.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Eικόνα επιβράδυνσης παρουσιάζει η γερμανική οικονομία μετά τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ και η γαλλική οικονομία εμφανίζεται στάσιμη την ίδια περίοδο.

Το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε απροσδόκητα κατά 0,2% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο, ενώ η ανάπτυξη του προηγούμενου τριμήνου αναθεωρήθηκε ελαφρά προς τα κάτω.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν πως η γερμανική οικονομία θα παρέμενε στάσιμη.

Η Γαλλία είδε μηδενική μεταβολή στο ΑΕΠ της, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με τον στόχο για ανάπτυξη της τάξης του 1% φέτος να απομακρύνεται. Επίσης, η Γαλλία δεν θα πετύχει φέτος τον στόχο της για το δημόσιο έλλειμμα, ενώ απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους και τις κεντρικές τους τράπεζες να λάβουν μέτρα για να τονώσουν την ανάπτυξη και να αποσοβήσουν τον αποπληθωρισμό.

Σε σχολιασμό του στην Le Monde, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε πως η ανάπτυξη της Γαλλίας φέτος θα είναι περίπου 0,5%, το ήμισυ της αρχικής πρόβλεψης.

Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη συνολικά αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα το μεσημέρι της Πέμπτης. Την εικόνα των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης συμπληρώνει το -0,2% της Ιταλίας που είχε ανακοινωθεί προ ημερών. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των «17» στο δεύτερο τρίμηνο βρίσκονταν περί του +0,1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα