ΔΕΘ-Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΧΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ – Τι είπε για τράπεζες- Ομολογιούχους

08:07 9/9/2013 - Πηγή: BankWars

Για ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής συμφωνίας, ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης με κοινωνική συναίνεση, έκανε λόγο σε ομιλία του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αλλά και το ενδεχόμενο

προκήρυξης πρόωρων εκλογών. ««Η χώρα βρίσκεται σε ανηφόρα, αλλά και στην τελική στροφή (…) Η χώρα χρειάζεται χρόνο, η οικονομία χρειάζεται χρόνο» υπογράμμισε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «έχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου που οδηγεί στην οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση και τη στενή εποπτεία των εταίρων και πιστωτών μας».

«Ζητούμενο είναι να αυξηθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν με βάση ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης» τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά για τη δήλωσή του ότι αν και δεν αποτελεί επιθυμία του να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια όπως η στάση πληρωμών, αν εξωθηθεί σε αυτήν, δεν πρόκειται να διστάσει.

«Είμαι πραγματικά θλιβερό η αξιωματική αντιπολίτευση να γυρίζει επιθετικά πίσω στην πολιτική της μονομερούς καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων και της εξυπηρέτησης του χρέους. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν διαπραγματευτήκαμε σκληρά αν δεν είχε μεσολαβήσει η εμπειρία της Κύπρου που αποδέχθηκε σχέδιο χειρότερο από το αρχικό» τόνισε.

«Δεν υπήρξε ποτέ άλλη δυνατότητα που να ήταν πιο εύκολη και λιγότερο επώδυνη, όποιος το λέει αυτό, δεν καταλαβαίνει ή λέει απλώς ψέματα παίζοντας με την αγωνιά του ελληνικού λαού» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έχει επιτευχθεί προ πολλού αναστολή πληρωμών γιατί εξυπηρετείται το χρέος με μέσο δάνειο 2%, και κατορθώθηκε ο υπερδιπλασιασμός της διάρκειας του χρέους.

«Κούρεμα πετύχαμε, το μεγαλύτερο κούρεμα διεθνώς στην παγκόσμια ιστορία, πάνω από 130 δισ. ευρώ 65% του ΑΕΠ, που θα αφαιρεθεί από τις επόμενες γενιές» τόνισε.

«Το αναδιαρθρωμένο χρέος ξαναμεγάλωσε βεβαίως, γιατί ακόμη παράγουμε χρέος μέσω των ελλειμμάτων, τώρα φτάνουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Έχουμε συνειδητοποιήσει που θα βρισκόταν το χρέος χωρίς το PSI και το κούρεμα;» διερωτήθηκε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι «δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τραπεζίτες, αλλά οι τράπεζες, έχασαν οι τραπεζίτες. Στηρίζουμε τα 178 δισ. ευρώ των καταθέσεων.» Για τους μικροομολογιούχους δήλωσε ότι «δεν τους ξεχνάμε είναι ηθική μας υποχρέωση».

«Πριν ξεσπάσει η κρίση, το 2007, το 2008, αρχές του 2009, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, ή αν μας είχαν δώσει μεγαλύτερο περιθώριο δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν υπήρχε εξαρχής συναίνεση και ανταγωνιστικότητα θα ήταν καλύτερα, αλλά δεν υπήρχε. Είναι δυσκολότερο για την κοινωνία να αποδεχθεί διαρθρωτικές αλλαγές παράλληλα με μειώσεις στα εισοδήματα» παρατήρησε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει απέναντί της μια δεξιά Ευρώπη. «Έχουμε κοινοβούλια, οικονομικούς εθνικισμούς συμφέροντα, όχι μόνο την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, είπε ενώ πρόσθεσε ότι η Γερμανία κερδίζει από την κρίση στη ζώνη του ευρώ.

Σχολίασε δε, τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ λέγοντας πως δεν είναι δυνατό να απειλούνται με κλείσιμο τα σχολεία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επισήμανε ότι το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Αν είχε αποδώσει θα είχαμε κι ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ανέφερε. Παρατήρησε επίσης, ότι υπάρχουν αστοχίες σε ορισμένα φορολογικά μέτρα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΦΠΑ-ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι σε αυτήν θα αναφέρεται ρητά ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Για τους μικροομολογιούχους είπε ότι «δεν τους ξεχάσαμε και πρέπει να τους τακτοποιήσουμε».

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επισήμανε ότι το μέτρο δεν απέδωσε όσο θα έπρεπε. Αν είχε αποδώσει θα είχαμε κι ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ανέφερε. Παρατήρησε, επίσης, ότι υπάρχουν «αστοχίες» σε ορισμένα φορολογικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα