ΔΕΘ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: “Τι θα αλλάξω σε κράτος, φόρους, επενδύσεις, ακίνητα” – Νέες δουλειές, στήριξη αδυνάτων

Δομικές αλλαγές στο κράτος, τη φορολογία και τους νόμους που διέπουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την Παιδεία διατύπωσε από το βήμα της 82ης ΔΕΘ ο Πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης.

“Για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία δεν αρκεί μόνο η πολιτική αλλαγή”, επισήμανε. “Χρειάζεται μια αφοσιωμένη και απόλυτα συντονισμένη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών”, πρόσθεσε. “Μια κυβέρνηση των καλύτερων, όχι

των κολλητών, των συγγενών και των φίλων. Μια κυβέρνηση που θα εγγυάται συντονισμό, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, λογοδοσία”. Ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης “είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί”.

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφορά σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Ο ίδιος δεσμεύτηκε “για δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία πενταετία”. Και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να οικοδομήσει ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση. Τονίζοντας ότι η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις, διατύπωσε πρόταση που προβλέπει υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα υλοποιηθούν και οι μειώσεις στη φορολογία που σχεδιάζει και οι οποίες είναι:

– για τις επιχειρήσεις ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 29% στο 20%,
– ο ΕΝΦΙΑ επίσης θα μειωθεί κατά 30% σε δύο χρόνια,
– θα υπάρξει μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, όπως και
– αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ,
-θα καθιερωθεί εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερός για τουλάχιστον μια πενταετία.
“Θα καταργήσουμε το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία. Και όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, μπορούμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα φόρου εισοδήματος. Και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%”.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων: «Δίνουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο “πράσινα” και φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να αυξηθεί ο πλούτος των Ελλήνων. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και το φόρο υπεραξίας για τρία χρόνια και απλουστεύουμε τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που – με όλα τα νόμιμα παραστατικά – κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική, αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών».

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ

Το τρίτο νομοσχέδιο που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. “Κόντρα στη λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος”, είπε, συμπήρώνοντας: “Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια Αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της. Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια Αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί πλέον χωρίς καθυστερήσεις. Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής Αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων”.

“Σπάμε το μονοπώλιο του Κράτους στην πραγματοποίηση ελέγχων και την πιστοποίηση συμμόρφωσης, ενεργοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή ιδιωτικούς φορείς, φοροτεχνικούς, μηχανικούς κ.α.”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, εξαγγέλλοντας ριζική βελτίωση στο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα πρότεινε την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός. Και ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί ταυτόχρονα απλοποίηση στην κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταργώντας τα υπόλοιπα συστήματα, όπως την απαρχαιωμένη κατηγοριοποίηση σε επίπεδο όχλησης.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΝΕΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές, συμπλήρωσε. Εξήγησε ότι αυτό θα γίνει για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς. Το μήνυμα, είπε, είναι σαφές: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου. Και βέβαια, μια Κυβέρνηση που δεν πρόκειται ποτέ να μετατρέψει τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας σε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη στήριξης των αδυνάμων. “Οραματίζομαι μια Ελλάδα με πραγματική ελευθερία, αλλά και με γνήσια αλληλεγγύη. Σε αυτήν την Ελλάδα οι άξιοι επιβραβεύονται. Και οι πιο αδύναμοι υποστηρίζονται. Αυτήν την Ελλάδα αξίζουμε. Διότι αξίζουμε καλύτερα”, τόνισε.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι είναι απλές και έχουν ως εξής:

Πρώτον, να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.

Δεύτερον, να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του Κράτους.

Τρίτον, να σταθούμε κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

“Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στη στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας”.

ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξανεμιστεί. Η μεσαία τάξη διαλύεται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφανίζονται”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, στέλνοντας σαφές μηνυμα και προς τους εταίρους και δανειστές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. “Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Γιατί κανείς δεν κερδίζει τελικά από μια Ελλάδα που καρκινοβατεί και κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και θα το πετύχω γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι”, ανέφερε.

“Εμείς θα υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές για τις οποίες μιλώ γιατί τις πιστεύουμε και γιατί ξέρουμε να τις κάνουμε. Αλλά δεν μπορώ και να αποδεχτώ την φορολογική εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας”, τόνισε. Και εξήγησε ότι σχεδιάζει να προτείνει μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας. “Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Να μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζομένων και εργοδοτών”, είπε.

ΔΟΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΝΕΑ ΔΑΠ ΧΩΡΙΣ …ΑΦΙΣΕΣ

Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε εκτεταμένες αναφορές στη νέα γενιά και την Παιδεία, που -όπως τόνισε- αποτελεί τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου του. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αξίζουμε αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και επιλογή διδακτικών μεθόδων. Με αξιολόγηση παντού. Με νέα αντικείμενα. Να διδάσκουν προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος. Αλλά και δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, αντί για στείρα παπαγαλία. Επιβραβεύουμε τον αγώνα να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Αυτό είναι αριστεία, αξιοσύνη, προκοπή. Αξίζουμε σχολεία που ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν θα είναι κενό γράμμα, αλλά μια πραγματική προσπάθεια να καταλάβουμε τις δεξιότητες, τα ταλέντα, τις επιθυμίες των νέων μας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε την ίδρυση ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για τους καλύτερους μαθητές. Αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικό σχολείο.

Τόνισε επίσης κατηγορηματικοί ότι καταργούνται οι νόμοι Μπαλτά – Φίλη – Γαβρόγλου. “Τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Και μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους. Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Και το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας. Και οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων”.

Σε αυτό το σημείο, χειροκροτούμενος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επανιδρυθεί σε άλλη λογική η ΔΑΠ, η γαλάζια φοιτητική παράταξη. “Δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα σε κανένα Πανεπιστήμιο. Η ΔΑΠ θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς. Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο”, πρόσθεσε.

ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

«Στην Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε μια ακόμα ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου. Και αναφέρομαι στον ορυκτό μας πλούτο, καθώς η Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα μας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο. Άλλες Σκουριές δεν πρόκειται να έχουμε. Αν μια εταιρία σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία και δικαιώνεται δικαστικά θα συνεχίζει τη δραστηριότητά της κανονικά. Οι δουλειές που χάνονται σήμερα στη Χαλκιδική θα ανακτηθούν. Και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση.

Να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής που πραγματικά χρειαζόμαστε. Τις κάθετες διασυνδέσεις με την Εγνατία για να βγουν από την απομόνωση πόλεις, όπως η Δράμα και τα Γιαννιτσά. Και τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις των λιμανιών μας».

Την ομιλία παρακολoύθησαν από την πρώτη σειρά, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Keywords
ΔΕΘ, επενδυσεις, δουλειες, εισφορα αλληλεγγυης, νεα δημοκρατια, νέα, ενφια, ελλαδα, βομβα mall, δομικη, δαπ, σχολεια, αθηνα, θεσσαλονικη, εκλογες, δραμα, σαμαρας, Αντωνης Σαμαρας, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, φορολογικη δηλωση 2011, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αξιολογηση, κωστας καραμανλης, ξανα, επιθυμιες, αφορολογητο, βημα, δαπ, δουλεια, θρακη, ξενοδοχεια, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, το βημα, χαλκιδικη, αυξηση, αισθητικη, αλληλεγγυη, ασυλο, αφισα, βορεια, γινει, γινονται, γιαννιτσα, γλωσσα, γραμμα, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, δοθει, εγνατια, εγγυηση, ευρω, ειπε, εκρηξη, ελευθερια, εργα, ερευνα, εταιρια, ετοιμο, ετων, ιδιο, ιδρυση, θεσεις εργασιας, ομιλια, ιση, κυβερνηση, κλιμακα, κλιμα, λειτουργια, λιθαρακι, μακεδονια, μητσοτακης, μειωση, νεα γενια, νοημα, νομοι, παντα, παιδι, περιβαλλον, πηγη, πιστοποιηση, ρητρα, συγκεκριμενα, συντηρηση, σειρα, σχεδιο, σχολειο, τουρισμος, τρια, υλοποιηση, φυσικα, φορολογικη, φορολογια, ασφαλεια, εμφαση, χωρα, κωστας, θεσεις
Τυχαία Θέματα