ΔΕΣΦΑ-ξανε! Απέτυχε η ιδιωτικοποίηση – Τι λέει το υπουργείο και ο πρώην αρμόδιος υπουργός Γ.Σκουρλέτης

Επίσημο το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους Αζέρους της Socar και τους Ιταλούς της Snam για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, μετά από τρία και πλέον χρόνια διαδικασιών που τελικά απέβησαν άκαρπες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για ολοκλήρωση των συζητήσεων, καθώς ” η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος, ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό, ενώ και οι εναλλακτικές προτάσεις τους ήταν ανεφάρμοστες.

Οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης δεν έγιναν αποδεκτές”.

Το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ, ποσό που θα μοιράζονταν τα ΕΛΠΕ (212 εκατ. ευρώ) και το Ελληνικό Δημόσιο (188 εκατ. ευρώ) δε θα εισπραχθεί και οι σχετικές προβλέψεις για τα έσοδα (που πηγαίνουν στο χρέος) θα πρέπει να διαγραφούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το τι θα γίνει, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποκρατικοποίηση της εταιρείας αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Η ολοκλήρωση του προηγούμενου διαγωνισμού προσέκρουσε κατ’ αρχήν σε αιτιάσεις της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ε.Ε. που έθεσε θέμα περιορισμού της συμμετοχής της SOCAR στον ΔΕΣΦΑ κάτω από το 50% (από 66% που ήταν το «πακέτο» των μετοχών που προσφέρθηκε στο διαγωνισμό), αίτημα που ικανοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά που δέχθηκε να μεταβιβαστεί ένα μερίδιο τουλάχιστον 17% σε Ευρωπαίο διαχειριστή, την ιταλική Snam.

Οι Αζέροι της SOCAR, ζήτησαν μετά από αυτή την εξέλιξη, να μειωθεί το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι, η τροπολογία Σκουρλέτη έφερε τα πάνω κάτω, καθώς απομείωσε την αξία της εταιρείας, κάτι που δεν διόρθωσαν οι μετέπειτα ρυθμίσεις για αύξηση των αποδόσεων προς τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ.

Το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης αποτελεί πλήγμα στην επενδυτική εικόνα της χώρας, ενώ διαταράσσει και τις σχέσεις της χώρας με τους Αζέρους,αλλά και άλλα ενεργειακά σχέδια, όπως είναι ο αγωγός TAP, μέτοχος του οποίου είναι η SOCAR.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό.

» Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

» Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.

» Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν».

Ο Γ.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Ο πρώην αρμόδιος για το θέμα υπουργός Γ. Σκουρλέτης με σχόλιό του στο twitter αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το ναυάγιο ΔΕΣΦΑ αναδεικνύει τον μη σεβασμό των όρων του διαγωνισμού, των ευρωπαϊκών κανόνων και επενδυτική αφερεγγυότητα εκ μέρους της Socar».

Παράλληλα, σε άλλο tweet o κ. Σκουρλέτης στρέφει τα βέλη του κατά της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας:

«Φωνάζει η Ν.Δ. γιατί δεν πήραν τον ΔΕΣΦΑ οι Αζέροι με λιγότερο απο 400 εκατ. για να εισπράξουν τα επόμενα χρόνια 829 εκατ.».

Keywords
Τυχαία Θέματα