ΔΕΠΑ: ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ Η “ΕΚΠΛΗΞΗ” ΑΠΟ MOTOR OIL – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ

Οι περισσότεροι δίνουν ως φαβορί για τη ΔΕΠΑ -και λογικά- τους Ρώσους της Gazprom και της Sintez. Μόλις προχθές, δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδα η είδηση ότι τα ρώσικα κεφάλαια τινάζουν την μπάνκα στον αέρα για «χάρη» της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Αναφέρθηκε μάλιστα στο ρεπορτάζ το απίστευτο ποσόν των 2,7 δις!

Παράγοντες που γνωρίζουν καλά τόσο τα οικονομικά όσο και τα γεωπολιτικά,

επισημαίνουν ότι ναι μεν οι Ρώσοι είναι φαβορί, αλλά οι έντονες διεργασίες στο σχήμα Motor Oil-Μυτιληναίου, που επίσης διεκδικεί τη ΔΕΠΑ, μπορούν να οδηγήσουν στην έκπληξη.

Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της εταιρείας M&M Gas του ομίλου Μυτιληναίου και της Motor Oil Hellas έχει οριστεί η Citigroup Global Markets Limited.

Σύμφωνα με τους παράγοντες αυτούς, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, μέσω της Vegas Oil & Gas έχει στην Αίγυπτο ενεργά σημεία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις γεωτρήσεις να έχουν το πρωτοφανές ποσοστό επιτυχίας 70%. Ο όμιλος έχει στα χέρια του προσφορές από ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι θέλουν δικαιώματα επί των εξορύξεων, για όλα τα σημεία εξόρυξης στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι συνέταιροι του ομίλου Βαρδινογιάννη στην Αίγυπτο, είναι η Shell και η γαλλική EDF Suez. Είναι επίσης γνωστή η σχέση της Motor Oil με την Shell, καθώς η πρώτη εξαγόρασε από τη δεύτερη τα πρατήριά της καυσίμων στην Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω, που σε αυτή τη φάση αποτελούν δημοσιογραφικά σενάρια, οδηγούν στη σκέψη πως το παιχνίδι για τη ΔΕΠΑ δεν έχει κριθεί. Γιατί αν και εφόσον οι οικονομικές αλλά κυρίως οι γεωπολιτικές επιλογές οδηγήσουν τη Shell να μπει δυναμικά στο παιχνίδι με την πλευρά Motor Oil-Μυτιληναίου, τότε το ρώσικο φαβορί, παύει να είναι φαβορί.

Keywords
Τυχαία Θέματα