Χίος- Ρουκετοπόλεμος: Το Βροντάδο επιμένει να τηρήσει το έθιμο

Οι “ρουκετατζήδες” μαζί με πολλές εκατοντάδες κατοίκους του Βροντάδου παρήλασαν αργά σήμερα το απόγευμα παίρνοντας θέσεις “μάχης” προς τις δύο εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής, στέλνοντας μήνυμα πως το φαντασμαγορικό έθιμο θα πραγματοποιηθεί. Η παρέλαση -πορεία διαμαρτυρίας με γαίδουράκια και σημαίες και ομοιώματα ρουκετών ήταν κοινή για τους “αντιμαχόμενους” ενορίτες που δεν έπαυαν να φωνάζουν ο ένα στον άλλον πειράγματα μέχρις ότου οι δρόμοι τους χώρισαν.

Επικεφαλής των “ρουκετατζήδων” οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Μιχαηλίδης και της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς με το μισό σχεδόν δημοτικό συμβούλιο Χίου και τον πρόεδρό του Γιάννη Γεωργιάδη. Παρών στην παρέλαση – πορεία και ο διάσημος αστροφυσικός από τον Βροντάδο της Χίου Σταμάτης Κριμιζής που δήλωσε θιασώτης του εθίμου.

Η παρουσία της Αστυνομίας έντονη αλλά διακριτική ενώ τα σπίτια όσων αντιδρούν στο έθιμο και έχουν προσφύγει σε ένδικα μέσα εναντίον του ήταν ακάλυπτα αφού παρά τις προσπάθειες αρνήθηκαν να δεχθούν τη λήψη μέτρων προστασίας.

Η συνέχεια θα δοθεί μετά τις 10 το βράδυ όταν και θα επιχειρηθεί η μεταφορά ρουκετών στους χώρους ρίψης και η δοκιμαστική ρίψη τους. Τότε θα φανεί και ο αστυνομικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του εθίμου.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα το έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας και πέρυσι μετά από διαμαρτυρίες περιοίκων των δυο εκκλησιών που διαμαρτύρονται για ζημιές στις περιουσίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΧΘΕΣ…

Τη διαβεβαίωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα ότι δόθηκε εντολή στην Αστυνομία να μη δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο, απέσπασε σε ύστατη παρέμβασή του για τη διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης επικοινώνησε με τον υπουργό μετά και τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στις περιοχές των ενοριών Αγίου Μάρκου και Παναγιάς Ερειθιανής και την κατάσχεση ρουκετοσυρτών, καθώς και τους ελέγχους σε αυτοκίνητα για μεταφορά ρουκετών, κινήσεις που οδηγούσαν στη ματαίωση και φέτος διεξαγωγής του εθίμου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε στον υπουργό την επιθυμία των κατοίκων του Βροντάδου και των εκπροσώπων του να πραγματοποιηθεί ο ρουκετοπόλεμος σύμφωνα με τις επιταγές του εθίμου και όχι του φαντασμαγορικού σόου, καθώς και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Τόσκας διεμήνυσε, όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης στο «Ράδιο Αλήθεια», ότι δόθηκε εντολή στην Αστυνομία να μη δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο, ώστε το έθιμο να διεξαχθεί χωρίς ακρότητες, σύμφωνα και με τη βούληση όλων των αρχών της Χίου.

http://www.amanivoice-chios.gr/2017/04/%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%87%ce%af%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bb/

Keywords
Τυχαία Θέματα