ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΟΛΠ-ΟΛΘ – ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα 48ωρη απεργία για την Παρασκευή και την ερχόμενη Τρίτη παράλλληλα με αποχή από εργασία το Σάββατο, την Κυριακή και την αργία του Αγίου Πνεύματος, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Ζητούν από την κυβέρνηση τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με νομοθετική πρωτοβουλία πριν αναλάβει τη διαχείριση του

λιμανιού του Πειραιά η κινεζική Cosco.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών Αρχιεργατών, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι «δεν θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα τους».

ΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Επιβάρυνση άνω των 30 εκατ. ευρώ σε μεταφορικά έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας που αποφάσισαν μαζί με τους παραγωγικούς φορείς να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αγωγής κατά των συνδικαλιστικών φορέων του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης προκειμένου να προκηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Στα 30 εκατ. δεν υπολογίζονται οι ζημιές από προϊόντα εξαγωγής που δεν παραδόθηκαν στην ώρα τους, ούτε από άλλα που αλλοιώθηκαν, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος από πελάτες που χάνονται, αφού δεν υπάρχει επάρκεια πρώτων υλών για να προχωρήσει η παραγωγή.

Στη σύσκεψη της Πέμπτης

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, Κυριάκος Λουφάκης επισήμανε ότι το πρόβλημα διογκώθηκε γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, στη κυβέρνηση, για το πώς θα αντιμετωπιστεί η απεργία και υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «μας διαβεβαίωναν για συμβιβαστική λύση. Εμείς δεν είμαστε εχθροί με τους εργαζομένους. Θεωρούμε πάντως ότι τα αιτήματά τους είναι προσχηματικά. Βασικό τους αίτημα είναι η μη πώληση του λιμανιού, κάτι όμως που είναι αποφασισμένο και δρομολογημένο». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι με την πρακτική τους οι λιμενεργάτες απαξιώνουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ενόψει της παραχώρησης που θα γίνει «μάλλον επηρεάζεται και η τιμή που θα πετύχει η χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «τέλος του προηγούμενου μήνα είχαμε αποστείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό και μόλις χθες μας απάντησε το γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρου Δρίτσα, χωρίς να αναφέρει τίποτα για την ταμπακιέρα», υπογράμμισε

Ο επικεφαλής των Τουριστικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καμπάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες δεν έχει διακινηθεί ούτε ένας τόνος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω της κατάστασης στην Ειδομένη, αλλά και της απεργίας των λιμενεργατών στον ΟΛΘ».Σημείωσε ότι στο διάστημα από τις 25 Μαϊου μέχρι και σήμερα, η απεργία των λιμενεργατών που αντιτίθενται στην παραχώρηση του λιμανιού σε ιδιώτη, έχει ζημιώσει το λιμάνι με ποσό άνω του 1,2 εκατ. ευρώ

Ο πρόεδρος των Εκτελωνιστών, Γιώργος Κοσμίδης, επισήμανε ότι στο διάστημα των απεργιακών κινητοποιήσεων οι εκτελωνιστές έχουν απολέσει το 100% του αντικειμένου τους, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση επειδή δεν προχώρησε στις ενδεδειγμένες κινήσεις για τη λύση της απεργίας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιώργος Γκίλης, είπε ότι «επιχείρηση της Χαλκιδικής, που έφερε 18 containers από την Πειραιά, αναγκαστικά, επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1.000 ευρώ ανά container, ενώ από παραγγελίες που δεν εκτελέσθηκαν είχε διαφυγόντα κέρδη 350.000 ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα