Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ MOMENTUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (Video)

23:15 7/6/2017 - Πηγή: BankWars

“Η Ελλάδα είναι έτοιμη, οι επενδυτές είναι έτοιμοι, οι αγορές είναι έτοιμες αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σήμα από την ηγεσία της ευρώπης” είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Concordia Europe Summit, αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός, δήλωσε επ αυτού, πως οι εταίροι μας θα πρέπει να κάνουν ό,τι χρειαστεί ώστε να μην χαθεί το θετικό momentum

στο οποίο βρίσκεται οικονομικά η χώρα.

“Διεκδικούμε και δουλεύουμε για μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Θα προσδιορίσει με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα παρθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.Και θα δώσει σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους” είπε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας παράλληλα και την πρόταση που καταθέτει η Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ανάπτυξη σε πρώτο πλάνο

Υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ των Θεσμών αρκεί να υπάρξει και η βούληση είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η λύση είναι να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών.

Στέλνοντας μήνυμα σε Ε.Ε και ΔΝΤ, εξάλλου ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε πως: “Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι χρειάστηκε να κάνει και εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της. Και έκανε περισσότερα από όσα χρειάζονται για να εξασφαλίσει ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς”, προσθέτοντας πως: “Τώρα είναι η ωρα οι εταίροι και δανειστές να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους”.

Όπως σημείωσε άλλωστε: “Η ελλάδα μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε ένα θετικό μονοπάτι”, καθώς: “Το 2017 είχαμε ανάπτυξη για πρώτη φορά παρά την αβεβαιότητα που προκάλεσε η διαπραγμάτευση”. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει, είπε ο πρωθυπουργός αρκεί να μη χαθεί το θετικό μομέντουμ της ανάκαμψης για πολιτικές σκοπιμότητες.

Αναφερόμενος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας είπε πως: “Τις επόμενες εβδομάδες μπορούν να παρθούν οι σημαντικές αποφάσεις και δεν πρέπει να χάσουμε άλλο πολιτικό χρόνο. Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι χρειάστηκε να κάνει και εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της. Και έκανε περισσότερα από όσα χρειάζονται για να εξασφαλίσει ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Τώρα είναι η ωρα οι εταίροι και δανειστές να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους”.

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακό μονοπάτι και δεν πρέπει να διακυβευτεί με τίποτα η πορεία της αυτή. Ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε και τίποτα περισσότερο: Τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για την επίλυση των διαφορών που αφορούν τις προβλέψεις μεταξύ ΔΝΤ – ΕΕ, ο κ. Τσίπρας εντόπισε το “κλειδί” , στην βούληση.

“Δεν προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση σαν επαίτες. Αλλά με βιώσιμες προτάσεις για διέξοδο.Γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει διέξοδος. Ελλάδα και ΕΕ χρειάζονται μετάβαση σε αναπτυξιακή ατζέντα”, είπε και υπερθεμάτισε:

“Μπορούμε να βρούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση. Είναι ή ώρα για μεγάλες πολιτικές αποφάσεις για επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομική κανονικότητα”.

Κατά τον ίδιο, επιτυχία θα είναι η έξοδος στις αγορές με βιώσιμους όρους. “Αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα”, τόνισε.

Κάνοντας μια ανασκόπηση της φιλεπενδυτικής πολτικής που σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ακολουθεί η Κυβέρνηση, μίλησε για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, για τον αναπτυξιακό νόμο και τον προσανατολισμό του οικονομικού μοντέλου πλέον στην εξωστρέφεια.

“Η προτεραιότητα μας είναι η μείωση της ανεργίας και η αναχαίτιση του braindrain”, διευκρίνισε και πρόσθεσε:

“Η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολλά. Αρκεί να την εμπιστευτείτε. Υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια. Είμαστε ιδανικός επενδυτικός προορισμός για την ενέργεια, έχουμε εξαιρετικό τουρισμό, αγροτοπροιόντα”.

Μιλώντας για την Ε.Ε είπε οτι αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις όπως την προσφυγική κρίση, το Brexit και δεν μπορεί να συνεχίσει διαιρεμένη για οικονομικούς λόγους μεταξύ Βορρά και Νότου.

“Αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες της η Ελλάδα φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κόμβο. Εδραιώνεται ως χώρα ειρήνης και ασφάλειας σε ένα περιβάλλον γενικής αποσταθεροποίησης”, εξήγησε και ανέφερε εμφατικά πως:

“Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα και χρειάζεται απλώς μια ώθηση για να αφήσει πίσω της μια δύσκολη επταετία”.

Οι ευρύτερες προκλήσεις

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιφάσεις που την καθηλώνουν. Η εθνική αναδίπλωση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την αυτοδιάλυση, τόνισε. Η ΕΕ δεν μπορεί να πορεύεται διαιρεμένη στο εσωτερικό της από ένα αόρατο τοίχο χρήματος που χωρίζει Βορρά-Νότο. Οσο η Ευρώπη αποκλίνει στο εσωτερικό της τόσο μεγαλύτερη γίνεται η απόσταση μεταξύ των κρατών-μελών, τόσο πιο δύσκολο είναι να πάρει η Ευρώπη τη μοίρα στα χέρια της, όπως προέτρεψε η Αγκελα Μέρκελ μετά τους G7 στο Μπάρι.

Ο Αλέξης Τσίπρα τόνισε ότι θα πρέπει να αποκλειστούν σενάρια μιας Ευρώπης με «σκληρό πυρήνα». Μια μικρή Ευρώπη είναι μια «ασήμαντη Ευρώπη» στο διεθνές γίγνεσθαι.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη «αμοιβαιοποίησης» των κινδύνων και μια νέα αρχή για την ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Το στρατηγικό όραμα

Περιγράφοντας το όραμά του για την Ελλάδα του 21ου αιώνα μίλησε για την δημιουργία μιας οικονομίας που θα αναπτύσσεται και για μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα προασπίζεται το διεθνές δίκαιο: είτε αφορά τη συνθήκη της Λισαβώνας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είτε τη συνθήκη της Λοζάνης.

Αυτή η σύγχρονη πατριωτική πολιτική αξιοποιεί τη θέση της Ελλάδας αλλά και τα όπλα της. Οραματίζεται την Ελλάδα ως δέντρο που έχει τη ρίζα του στην Δύση αλλά απλώνει τα κλαδιά του σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, ενέργειας, τουρισμού και πολιτισμού ενώ εδραιώνεται ως πυλώνας ασφάλειας σε ένα περιβάλλον αποσταθεροποίησης, τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα