Άσμουσεν: Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν τα “μαθήματά” τους και να μη στηρίζονται στην ΕΚΤ

Να μην βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα προβλήματα του χρέους τους κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, μιλώντας σε συνέδριο ασφαλιστικών εταιρειών στο Βερολίνο.

«Πρέπει όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, ακόμη και η Γερμανία και η Γαλλία, να κάνουν τα μαθήματα τους», τόνισε ο κ. Άσμουσεν και πρόσθεσε: «Οι εποχές που τα κράτη συσσώρευαν χρέος για να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές πολιτικές έχουν περάσει. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, πρέπει να το κάνουμε μέσω ανάπτυξης της παραγωγικότητας, περισσότερης καινοτομίας και σκληρότερης δουλειάς».

Ο Άσμουσεν ανέφερε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να απορρίψει τις ανησυχίες για «ανυπόστατα σενάρια καταστροφής», αλλά διευκρίνισε ότι μόνο οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να βρουν μακροπρόθεσμα τον δρόμο που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση χρέους. «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», υπογράμμισε το στέλεχος της ΕΚΤ και προέβλεψε ότι θα διαψευσθούν οι προβλέψεις για αυξημένο πληθωρισμό εξαιτίας της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων της Τράπεζας.

Αναφερόμενος στις παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, ο κ. Άσμουσεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν υψηλότερο χρέος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να καταβάλουν τεράστια προσπάθεια προκειμένου να αποφύγουν τον λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό”».

Keywords
Τυχαία Θέματα