ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Το σχέδιο της κυβέρνησης – Τον Δεκέμβριο το νομοσχέδιο στη Βουλή

Για το θέμα του ασφαλιστικού ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου.

Οι σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό θα αποτελέσουν την επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία δέχθηκε ισχυρό

πλήγμα στην τελευταία ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με το πρώτο κύμα των προαπαιτούμενων που “ξεκλείδωσε” τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώνοντας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σχεδιασμό για το ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

– Καθιέρωση εθνικής σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης», που θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη θα παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Στην εθνική σύνταξη προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.

– Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.

– Ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.

Μετά την αποχώρηση του υπουργού η συνεδρίαση της ΠΓ συνεχίστηκε και ασχολήθηκε με άλλα ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την πορεία προς το Συνέδριο και τις πολιτικές εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα