ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει – Στα ύψη τα CDS

Σε υψηλό έξι εβδομάδων ανέβηκε σήμερα το κόστος ασφάλισης από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Αργεντινής.

Σύμφωνα με το Reuters, η χώρα θα συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή του χρέους στο πλαίσιο της διαμάχης της με τους πιστωτές που δεν δέχθηκαν το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν, για συνομιλίες της τελευταίας στιγμής σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια δεύτερη χρεοκοπία

σε διάστημα μικρότερο των 15 ετών.

Ωστόσο οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αργεντινής και πιστωτών, υποχωρούν με ραγδαίο ρυθμό. Όπως ανακοίνωσε χθες ο διαμεσολαβητής Daniel Pollack, η κυβέρνηση της Αργεντινής τον ενημέρωσε ότι θα στείλει μια αντιπροσωπία τεχνικών, οικονομικών και νομικών κλιμακίων για να συναντηθεί μαζί του σήμερα.

Ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Axel Kicillof, δεν θα παραστεί στη συνάντηση αλλά θα βρίσκεται στο Καράκας, όπου θα λάβει μέρος σε σύσκεψη της εμπορικής ένωσης της Νότιας Αμερικής, Mercosur.

«Παρότρυνα εκ νέου για τη διενέργεια συνομιλιών ενώπιος ενωπίω με τους κατόχους ομολόγων, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αύριο» δήλωσε χθες ο Pollack.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την προθεσμία που δόθηκε στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής – η οποία εκπνέει αύριο – ώστε είτε να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση είτε να καταλήξει σε μια συμφωνία προκειμένου να γλυτώσει την χρεοκοπία.

Οι 5ετείς τίτλοι ασφάλισης έναντι ενδεχομένου χρεοκοπίας (credit default swaps – cds) της Αργεντινής σημείωσαν χθες άνοδο 27 μονάδων βάσης, κλείνοντας σε υψηλό 6 εβδομάδων (1.899 μονάδες βάσης), σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.

Τα ομόλογα λήξης 2033 σε δολάρια, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της προηγούμενης αναδιάρθρωσης, υποχώρησαν κατά 0,6 σεντς στο δολάριο, στα 83,3 σεντς, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Τι θα συμβεί αν η Αργεντινή χρεοκοπήσει

Σε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, η απομόνωση της Αργεντινής από τις αγορές είναι απίθανο να κλυδωνίσει τις αναδυόμενες αγορές ανά τον κόσμο. Αλλά θα πλήξει την εγχώρια οικονομία η οποία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ειδικότερα, o Οικονομικός Διευθυντής της Nomura Holdings, δεν «βλέπει» ως πιθανό μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Αργεντινής, να οδηγήσει σε ακόμη μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Ακόμη και αν υπάρξει μια χρεοκοπία, δεν βλέπω να οδηγεί ευθέως σε μια παγκόσμια κρίση» δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Shigesuke Kashiwagi, συμπληρώνοντας ότι το χρέος της Αργεντινής δεν φαίνεται να είναι πολύ υψηλό.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα