ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤA “ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ” – ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

(upd)Δεν παραδίδει τα όπλα η Αργεντινή, καθώς δνε αναγνωρίζει το καθεστώς επιλεκτρικής χρεοκοπίας, χαρακτηρίζει «ανίκανο» τον Αμερικανό διαμεσολαβητή και προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Υπάρχουν ποικίλες διεθνείς νομικές οδοί. Για παράδειγμα μια προσφυγή ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Jorge Capitanich

Και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να υποστηρίξει τις πράξεις μικρών ομάδων που επιχειρούν να δυναμιτίσουν τις

αναδιαρθρώσεις χρέους.

Η πρόεδρος της Αργεντινής. Cristina Kirchner θα κάνει δηλώσεις στις 12:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δεύτερη χρεοκοπία της σε διάστημα 13 ετών, καθώς οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής οι οποίες είχαν ως στόχο να βρεθεί μια συμφωνία μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της κατέρρευσαν, με το δικαστικό διαμεσολαβητή Daniel Pollack να κάνει λόγο για επικείμενη χρεοκοπία.

Σε συνέντευξη Tύπου μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Axel Kicillof, δήλωσε “δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής”. Αργότερα, ένας εκπρόσωπος της χώρας δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η εξέλιξη επηρέασε άμεσα τις αγορές της χώρας, με τις μετοχές να καταγράφουν απώλειες στις συναλλαγές μετά από το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται πως χθες ήταν το τέλος της 30ημερης περιόδου χάριτος στην Αργεντινή προκειμένου να πληρώσει τόκους 539 εκατ. δολαρίων στους κατόχους 29 δισ. δολαρίων αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας, που έπρεπε να είχαν πληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

Τι σημαίνει η χρεοκοπία για την οικονομία της Αργεντινής

Η Αργεντινή μπορεί να παρέμενε αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου από την προηγούμενη χρεοκοπία της, το 2001, το κόστος δανεισμού της όμως ενδέχεται να εκτιναχθεί σε τιμωρητικά για τους κρατικούς θεσμούς και τον ιδιωτικό τομέα επίπεδα, αναφέρουν οι F.T.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η χρεοκοπία θα επιδεινώσει την ύφεση, θα πυροδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό και θα πιέσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, οδηγώντας πιθανότατα σε δεύτερη υποβάθμιση φέτος.

Η χρεοκοπία μπορεί να πυροδοτήσει διεκδικήσεις ύψους 15-20 δισ. δολαρίων από τους ομολογιούχους, λόγω των cross-default clauses (ρήτρες δανειακών συμβάσεων που προβλέπουν ότι τυχόν μη εξόφληση ή καθυστέρηση οποιουδήποτε άλλου δανείου του ιδίου οφειλέτη θεωρείται καθυστέρηση και αυτού του δανείου).

Όμως, καθώς οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο, ο Marcelo Etchebarne, Αργεντίνος δικηγόρος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί να επιχειρήσει να αναδιαρθρώσει τα αμερικανικά και τα βρετανικά ομόλογα σύμφωνα με το αργεντίνικο δίκαιο, αν και υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αν αυτό είναι εφικτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Reuters για Αργεντινή: Ιδιαίτερη περίπτωση χρεοκοπίας

Κηρύχθηκε σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» απ’την S&P

Η Standard and Poor’s κήρυξε την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», τη στιγμή που το Μπουένος Άιρες διεξάγει διαπραγματεύσεις της ύστατης στιγμής για να αποφύγει το ενδεχόμενο να κηρύξει παύση πληρωμών.

Το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, που κατά τον S&P αποτελεί κερδοσκοπική τοποθέτηση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους επενδυτές, υποβαθμίστηκε πλέον στην κατηγορία SD (Selective Default, «επιλεκτική χρεοκοπία», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί ο οίκος), όπως ανέφερε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Αργεντινής διεξάγουν έναν ακόμη γύρο επαφών της ύστατης στιγμής με εκπροσώπους δύο κερδοσκοπικών επενδυτικών ταμείων —που αποκαλούνται «όρνεα»— και διεκδικούν το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της ξεκίνησε η αντιπροσωπεία της Αργεντινής, στο παρά πέντε της χρεοκοπίας.

Οι επαφές της τελευταίας στιγμής, ξεκίνησαν στις 11 ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του μεσολαβητή που διορίστηκε από το δικαστήριο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, τοπική ώρα (07:00 την Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Αργεντινής είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Άξελ Κισίλοφ ο οποίος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους το βράδυ της Τρίτης, μετά από πολύωρες συνομιλίες, είπε ότι οι δύο πλευρές “εργάζονται πολύ σκληρά”, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο μεσολαβητής Ντάνιελ Α. Πόλακ, σε ανακοίνωση Τύπου ανέφερε ότι στη χθεσινή συνάντηση έγινε μια “ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων”, χωρίς όμως να επιλυθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Η Αργεντινή κινδυνεύει να κηρύξει πτώχευση για ένα ποσό που θεωρείται πολύ μικρό για κράτος, ύψους μόλις 539 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να πληρώσει το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ώρα Νέας Υόρκης, στους πιστωτές της που είχαν συμφωνήσει στο κούρεμα των ομολόγων της που διακρατούσαν κατά 70% μετά την οικονομική κρίση του 2001, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα έχει μπλοκάρει την καταβολή του ποσού αυτού, διατάζοντας τη χώρα να καταβάλει πρώτα ποσό 1,3 δισ. δολαρίων στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML και Aurelious τα οποία την εποχή εκείνη είχαν αρνηθεί την απομείωση χρέους.

Ρόλο-κλειδί στις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής ενδέχεται να διαδραματίσουν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής, οι ιδιωτικές τράπεζες της χώρας που θα μπορούσαν να εξαγοράσουν την οφειλή από τα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια και κατόπιν να έρθουν σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση για να αποζημιωθούν με τη σειρά τους. Η λύση αυτή θα επέτρεπε, αφενός να ικανοποιηθούν τα NML και Aurelious και αφετέρου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι υπόλοιποι πιστωτές —που διακρατούν το 93% του χρέους της χώρας— να διεκδικήσουν με τη σειρά τους το σύνολο της οφειλής και όχι μόνο το 30% της αρχικής τους επένδυσης

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Άλυτες παρέμειναν οι διαφορές της Αργεντινής με τους δανειστές της μετά την ιστορική συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης, στη Νέα Υόρκη, ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας και εκπρόσωποι των πιστωτών.

«Αυτές ήταν οι πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των πλευρών. Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και διατυπώθηκαν ανησυχίες. Τα θέματα που διχάζουν τις πλευρές παραμένουν άλυτα. Εάν και πότε οι πλευρές θα συναντηθούν αύριο (αργότερα σήμερα 30 Ιουλίου), μένει να καθοριστεί», δήλωσε ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ.

Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία που να επιτρέπει μια λύση όσον αφορά στο χρέος της χώρας και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους αργότερα σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Αργεντινής Άξελ Κισίλοφ.

«Διακόπτουμε τη συνάντησή μας για ένα διάλειμμα μέχρι αύριο, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη την ώρα που θα επαναληφθούν οι συνομιλίες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλη τη σοβαρότητα που επιβάλλεται για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Κισίλοφ, εξερχόμενος από το γραφείο του διαμεσολαβητή Πόλακ.

Ο Αργεντινός ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Εργαζόμαστε σκληρά», ανέφερε όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση που διήρκησε 12 ώρες.

Σημειώνεται ότι σε λιγότερο από 24 ώρες εκπνέει η περίοδος χάριτος που έχει η Αργεντινή για την αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της και με τα κερδοσκοπικά hedge funds να αρνούνται «κούρεμα» των απαιτήσεών τους. Συνεπώς η Αργεντινή καλείται είτε να επεξεργαστεί μια συμφωνία με τους ομολογιούχους ανταλλαγής (holdouts) και να τους αποπληρώσει το χρέος της ή να επιτρέψει μια επιλεκτική χρεοκοπία. [ΑΜΠΕ]

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μέλη της τραπεζικής ένωσης της Αργεντινής (Adeba) εργάζονται σε ένα σχέδιο της τελευταίας στιγμής για να βοηθήσουν τη χώρα να αποφύγει μια νέα στάση πληρωμών, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο άτομα με γνώση του σχεδίου.

Με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον ασφυκτικά, η ένωση των τραπεζών επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την αγορά των νομικών απαιτήσεων και αποπληρωμή των πιστωτών που αρνούνται να ενταχθούν στις συμφωνίες αναδιάρθρωσης και απαιτούν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων της χώρας από την πτώχευση του 2001.Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα ζητήσουν από τα hedge funds να ζητήσουν από τον Αμερικανό δικαστή Thomas Griesa να αναστείλει την απόφαση του η οποία απαγορεύει στην Αργεντινή να κάνει πληρωμές στο χρέος που έχει αναδιαρθρώσει εκτός και αν πληρώσει επίσης τα hedge funds που αρνήθηκαν να υπαχθούν στις προτάσεις της χώρας για την αναδιάρθρωση.
Keywords
αργεντινη, χαγη, αργεντινη, χαγη, επιλεκτικη χρεοκοπια, hedge funds, δνε, ελλαδα, χρεοκοπια, axel, συγκεκριμένο, ιουνίου, σημαίνει, reuters, default, νέα, λύση, διευκρινίσεις, πτώχευση, κουρεμα, απε-μπε, τραπεζες, οφειλή, χρεος, hedge, funds, αναδιαρθρωση, Jorge Luis Borges, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, δνε, οικονομικη κριση, παρα πεντε, πτώχευση, στο παρα πεντε, το θεμα, γνωση, θεμα, οικονομια, ομολογα, περιοδος, υφεση, ωρα, axel, ccc, reuters, αγορα, αμφιβολιες, απε, απε-μπε, βραδυ, βρισκεται, διαστημα, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δωσει, δοθηκε, εγινε, ευρω, ειλικρινης, ειπε, εκβαση, εκτιμηση, εξελιξη, εποχη, επρεπε, ετων, κυβερνηση, κρατικο, λύση, λογο, μικρο, νεα υορκη, μπε, εξοφληση, οδοι, πεμπτη, συγκεκριμένο, σειρα, σχεδιο, χρονικα, ωρες, οφειλή, αγορες, cross, default, ενωση, hedge funds, hedge, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, σημαίνει, funds, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα