ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ

(upd) Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή και θα ψηφιστεί αύριο.

Επεισόδια σημειώθηκαν

νωρίτερα στη συμβολή των οδών Σταδίου και Βασιλέως Γεωργίου όταν ομάδες αναρχικών ενεπλάκησαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ πετώντας βόμβες μολότοφ και πέτρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πατησίων από το ύψος της Βερανζέρου και μπροστά από το Μουσείο.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ αποφασισμένοι να παροτρύνουμε όλο τον κόσμο να βγει στους δρόμους .Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με τον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων για μια πραγματική μάχη σήμερα κι αύριο απέναντι στο επαίσχυντο 4ο μνημόνιο».

Με σύνθημα «την ενότητα και τον ξεσηκωμό ενάντια στο τέταρτο μνημόνιο» η Λαϊκή Ενότητα καλούσε τους εργαζόμενους και συνολικά τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στη σημερινή απεργία.

Οργανώσεις της Αριστεράς καθώς και εργατικά σωματεία καλούν σε συγκεντρώσεις αύριο στο Σύνταγμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίζεται εκείνη την ώρα.

14:02

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 24ωρη γενική απεργία σήμερα με συλλαλητήρια στην Αθήνα, κατά των μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία μέσω του πολυνομοσχεδίου που θα ψηφιστεί στη Βουλή για να κλείσει η β’ αξιολόγηση του μνημονιακού προγράμματος.

Για συνέχιση των βάρβαρων και αδιέξοδων πολιτικών κάνει λόγο η ΓΣΕΕ. «Όχι στο 4ο μνημόνιο και στη νέα λεηλασία μισθών και συντάξεων», λέει η ΑΔΕΔΥ.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, οι ναυτικοί ,οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τις κινητοποιήσεις τους.

Δηλώσεις Κουτσούμπα

«Ο ταξικός πόλεμος ουσιαστικά τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι μαραθώνιος δεν είναι τουφεκιά στον αέρα. Ο ταξικός αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός, διαρκείας. Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, το 4ο μνημόνιο μαζί με τα προηγούμενα μνημόνια πρέπει να πεταχθούν στο καλάθι της ιστορίας» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλ. Εθν. Αντίστασης.«Γι’ αυτό μόνος αρμόδιος, υπεύθυνος, είναι ο ελληνικός λαός το εργατικό-λαίκό κίνημα. Γι’ αυτό το κάλεσμά μας είναι λαϊκός ξεσηκωμός παντού. Ούτε μέρα, ούτε ώρα. Δεν τελειώνει η μάχη ούτε σήμερα ούτε αύριο. Συνεχίζεται. Το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις, το αγωνιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα είναι παρόντες κάθε μέρα παντού και στους και στη βουλή και στα εργοστάσια και στις πόλεις και στα χωριά. Ο αγώνας είναι διαρκείας, θα πρέπει να οδηγήσει σε ανατροπή αυτού του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος, των κυβερνήσεων τους με αποδέσμευση από την ΕΕ, με ένα κοινωνικό-οικονομικό σχέδιο που θα έχει στο νου του, στο επίκεντρό του τον εργαζόμενο άνθρωπο, θα έχει τις διευρυνόμενες συνεχώς ανάγκες του λαού» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Κουτσούμπας.

Συλλαλητήρια

Από τις 11 το πρωί πραγματοποιείται το απεργιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ξεχωριστή συγκέντρωση, στην πλατεία Κοτζιά, πραγματοποιεί από τις 10 το πρωί το ΠΑΜΕ, το οποίο σημειώνει ότι «το πακέτο μέτρων αποτελεί το 4ο μνημόνιο που φορτώνεται στις πλάτες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας».

Θεσσαλονίκη
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι πορείες διαμαρτυρίας εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ενόψει της αυριανής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Κέντρο, απ’ όπου ξεκίνησε πορεία με κατάληξη το ΥΜΑΘ.
«Θα είμαστε στις επάλξεις και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποιες κυβερνήσεις και εάν προέρχονται» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. «Τα εργασιακά, που τα είχαμε βγάλει εμείς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας επανέρχονται» συνέχισε, καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει τις υποκρισίες και να συνομιλήσει με τα συνδικάτα». Πρόσθεσε: «Να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε, γιατί αυτά που έρχονται και θα εξειδικευτούν με τα νομοσχέδια είναι ακόμη χειρότερα».
«Η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει «συρρίκνωση» του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και επίκειται και μεγαλύτερη, με τα νέα οργανογράμματα, συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις οργανισμών, κινητικότητα, κ.α.

Πάτρα

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την συζήτηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ιωάννινα

Mε συγκεντρώσεις και πορείες ανταποκρίθηκαν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι στις πόλεις της Ηπείρου. Στα Ιωάννινα εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιστημονικοί φορείς, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, συνδικάτα και σωματεία έδωσαν το «παρών» στις ξεχωριστές κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν στις 10.00 το πρωί και ολοκληρώθηκαν μετά τις 12.00 το μεσημέρι το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ. Τα συνθήματα κου κυριάρχησαν στρέφονταν κατά των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας.
Ανάλογες κινητοποιήσεις, έγιναν στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα.

Με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία

Τη συμμετοχή της απεργία έχει ανακοινώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί θα απεργήσουν τόσο σήμερα όσο και αύριο, Πέμπτη.

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις

Συμμετοχή στην απεργία θα έχουν, με στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ της Αθήνας.

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9:00 έως τις 21:00. Τα τρόλεϊ θα εκτελούν δρομολόγια από τις 08:30 έως τις 21:00.

Οι συρμοί του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ θα κινηθούν από τις 9:00 έως τις 16:00.

Σημειώνεται ότι τα λεωφορεία θα κινηθούν την Πέμπτη επίσης από τις 9:00 έως τις 21:00.

Οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι θα κρατήσουν ακινητοποιημένους για ολόκληρη την ημέρα σήμερα τους συρμούς του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια έως και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε την Τρίτη νέα 48ωρη απεργία, από την Πέμπτη, σε συνέχεια της απεργίας που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωνόταν σήμερα τα μεσάνυχτα.

Στις κινητοποιήσεις της 17ης Μαίου θα συμμετέχει και η ΓΣΕΒΕΕ αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και διαμαρτυρόμενη για τα προβλήματα που βιώνουν όλοι οι επαγγελματίες όπως οι αυξημένες επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση του κύκλου εργασιών και κατανάλωσης και το φορολογικό.

Στην απεργία θα συμμετάσχει και η ΟΤΟΕ τονίζοντας σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση εθελοτυφλώντας για τις ολέθριες συνέπειες σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αφού εφάρμοσε με θρησκευτική ευλάβεια το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε, τώρα ετοιμάζεται να ψηφίσει και να εφαρμόσει ένα 4ο μνημόνιο, απειλώντας με ισοπέδωση ότι έχει απομείνει όρθιο από τις κατακτήσεις των εργαζομένων».

Ακυρώσεις και αλλαγές στις πτήσεις

Σε ακυρώσεις πτήσεων, αλλά και τροποποιήσεις των ωρών αναχώρησης προχωρούν η Aegean και η Olympic Air, λόγω των στάσεων εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (11:00 – 15:00 τοπική ώρα) και οι Τηλεπικοινωνιακοί Υπάλληλοι ΥΠΑ (08:00- 12:00 τοπική ώρα).

Ανάλογες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα πτήσεών της κάνει για τον ίδιο λόγο και η Sky Express.

Νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη

Αύριο, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 18:30 στο Σύνταγμα. Ξεχωριστό κάλεσμα για συγκέντρωση στις 19:00 στην Ομόνοια απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Keywords
απεργια, βουλη, σταση εργασιας, olympic air, sky express, αθηνα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ματ, διαδηλωσεις, μνημονιο, συνταγμα, νέα, λεωφορεια, ΚΚΕ, παμε, θεσσαλονικη, εκθ, εδοθ, υμαθ, πατρα, ιωαννινα, συμμετοχή, ποεδην, μμμ, μετρο, τραμ, ΟΣΕ, ΠΝΟ, γσεβεε, ΦΠΑ, οτοε, aegean, olympic, air, υπα, sky, express, κινηση στους δρομους, συριζα, τελη κυκλοφοριας, απεργια μμμ, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια 11 μαιου, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, μνημονιο 2, γσ πατησιων, μνημονιο 3, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αξιολογηση, κοινωνια, πολυνομοσχεδιο, αρτα, γσεβεε, ηγουμενιτσα, λαικο, οτοε, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, υψος, ωρα, aegean, express, olympic air, olympic, αυξηση, ασφαλιστικο, αφορμη, βοηθεια, βομβες, βρισκεται, γεωργιου, γιατροι, δηλωση, δηλωσεις, δρομολογια, ευλαβεια, εδοθ, υπαρχει, εξελιξη, ερχονται, ιδιο, κυβερνηση, λεηλασια, λογο, ματ, μειωση, μολοτοφ, νοσοκομεια, ξεσηκωμος, ομονοια, ουσιαστικα, παμε, πρεβεζα, πεμπτη, πλοια, προβληματα, πρωι, ριψη, συζητηση, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, συνθηματα, σχεδιο, τις κυριακες, τριτη, υμαθ, υπα, air, αγωνας, sky, εκθ, μπροστα, ομαδες, πακετο, sky express, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα