Απαισιόδοξοι 8 στους 10 Έλληνες για την οικονομία

Tο 80% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το 6% να διατηρεί τόνους αισιοδοξίας, ενώ το ποσοστό αποχής αυξήθηκε από 11% σε 14%, σύμφωνα έρευνα του ΕΒΕΑ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ποσοτικής έρευνας με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, παρότι μειώθηκε το ποσοστό απαισιοδοξίας των πολιτών (-1%),

μειώθηκε και το αντίστοιχο ποσοστό αισιοδοξίας (-2%). Το παράδοξο αυτό δικαιολογείται από την αύξηση του ποσοστού αποχής των ερωτηθέντων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά έρευνα για το 2012, η οποία διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 23 και29 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Στη συνέχεια, το πρώτο από τα επίκαιρα ερωτήματα, που παραδοσιακά πλέον θέτει το ΕΒΕΑ στο Οικονομικό Βαρόμετρο, το οποίο αναφέρεται στην πλήρη στάση πληρωμών εάν δεν εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ., η πλειοψηφία βρέθηκε διχασμένη. Το 41% θεωρεί πως η στάση πληρωμών είναι βέβαιη στην περίπτωση που δεν εκταμιευθεί η δόση, ενώ το 36% διατήρησε αντίθετη άποψη. Σημαντικό είναι το ποσοστό όσων αποφάσισαν να μην απαντήσουν το οποίο ανήλθε στο 23%, και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποχής που έχουν καταγραφεί στα επίκαιρα ερωτήματα που έχει κατά καιρούς θέσει το ΕΒΕΑ. Η συχνή επίκληση της στάσης πληρωμών σε κομβικές για την ελληνική οικονομία περιόδους, φαίνεται πως έχει προκαλέσει την αμφισβήτηση της και πλέον αντιμετωπίζεται ως απειλή χωρίς περιεχόμενο από αρκετά μεγάλη μερίδα των πολιτών.

Το δεύτερο από τα ερωτήματα αυτά αφορά στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων/δανειστών της Ελλάδας. Συντριπτικά το 70% των ερωτηθέντων αξιολόγησαν αρνητικά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, βάζοντας στο στόχαστρο την ελλειπή διαπραγματευτική ικανότητα και τις ατελέσφορες ενέργειες του παρελθόντος.

Το τελευταίο ερώτημα αναφέρεται στη συμβολή της μείωσης του κόστους εργασίας και του κόστους αποζημιώσεων απόλυσης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας. Και εδώ η ανταπόκριση ήταν καθολική. Το 86% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά υποστηρίζοντας ότι η μείωση του κόστους εργασίας και των αποζημιώσεων δε θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντίθετα, μόλις το 5% απάντησε θετικά, ενώ το υπόλοιπο 9% αποφάσισε να μη συμμετάσχει.

Δίνοντας στη δημοσιότητα το Βαρόμετρο, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μείωση του ποσοστού αισιοδοξίας των ερωτηθέντων τόσο σε ότι αφορά την πορεία της εθνικής οικονομίας, όσο και τα προσωπικά τους οικονομικά, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας. Είναι εμφανές ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες,συνταξιούχοι, είναι αντίθετοι με τις πολιτικές λιτότητας που θέλουν να επιβάλουν οι εταίροι και δανειστές μας, ενώ έχει αρχίσει να

Keywords
Τυχαία Θέματα