ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ 2 ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΕΙ Η RBS – ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ

Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου ήταν τεράστια επιτυχία υποστηρίζει η Royal Bank of Scotland σε ανάλυσή της.

Εκτιμά ακόμη πως αποτελεί παράγοντα «μείωσης» του πολιτικού ρίσκου, δίνοντας ένα ακόμα ακόμη …πόντο στην κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές. Υποστηρίζει μάλιστα ότι θα βοηθήσει στην Ν.Δ. να επανακτήσει το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σε

οικονομικό επίπεδο τα οφέλη προέρχονται από:

α) τα βελτιωμένα ratings. H RBS εκτιμά ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα επιταχύνουν την αναβάθμιση της Ελλάδας. Αν και δεν αναμένεται να τοποθετήσουν τη χώρα σε «επενδυτική βαθμίδα» φέτος (σ.σ. S&P και Fitch μας τοποθετούν έξι κλίμακες χαμηλότερα και η Moody’s εννέα) αλλά βλέπει ως πιθανή την αναβάθμιση σε επίπεδα BB τους επόμενους μήνες. Μπορεί μια χώρα να σηκώσει 3 δισ. με 5% και η Moody’s να την έχει μόλις μια βαθμίδα πάνω από την χρεωκοπία; αναρωτιούνται οι αναλυτές.

β) Η Ελλάδα θα επιστρέψει σίγουρα στις αγορές ξανά φέτος. Η RBS περίμενε φέτος εκδόσεις 5 δισ. ευρώ και τώρα ανεβάζει την πρόβλεψη στα 8 δισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης. Σημειώνει ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τους δανειστές οι οποίοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι την έξοδο στις αγορές δεδομένου ότι εκκρεμούν ακόμα ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

Ο οίκος περιμένει νέες εκδόσεις για να εξομαλυνθεί η καμπύλη επιτοκίων και μάλιστα προβλέπει ότι θα υπάρξουν δυο εκδόσεις. Δεδομένης μάλιστα της ισχυρής ζήτησης πιστεύει ότι η Αθήνα δεν θα περιμένει πολύ.

Έρχεται και τρίτο πακέτο

Σύμφωνα με την RBS το βασικό σενάριο παραμένει ότι η χώρα θα πάρει τρίτο πακέτο βοήθειας αλλά τώρα υπάρχουν και ορισμένα νέα καλά στοιχεία στο τραπέζι. Οι πολιτικοί ξαφνιάστηκαν από την επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης σε Πορτογαλία που οδεύει για έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ η διάθεση να αποφευχθούν νέα δάνεια είναι η επικρατούσα τάση στην Ελλάδα που προτιμά μια πιστωτική γραμμή από τον ESM αντί για νέο δάνειο. Η ΕΕ όμως στρέφεται προς την τελευταία λύση προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Original article: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ 2 ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΕΙ Η RBS – ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα