ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Νέα ευρήματα – Eντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο [ΦΩΤΟ]

Ξεκίνησαν σήμερα εκ νέου οι ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες στην Αμφίπολη.

Σε σημερινή του ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους (ψευτοδάπεδο), όπως άλλωστε έδειχνε και η γεωλογική τομή. Επιπλέον εντοπίστηκε σε καλή κατάσταση και το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο.

Αναλυτικά, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι συνεχίζεται η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο αποκάλυψε την θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά

συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.

Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν την ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους, ενώ σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους.

Επιπλέον η καθίζηση της επίχωσης έχει προκαλέσει στο δυτικό τμήμα του δαπέδου υποχώρηση των λίθων και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, εξαιτίας αυτού άλλωστε αποδίδεται και η “ακαταστασία” που έχει διαπιστωθεί και από την γεωλογική τομή. Στο ανατολικό τμήμα επιβεβαιώνεται ότι οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση.
Οι αρχαιολόγοι ταυτόχρονα προχωρούν στην απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης. Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου).

Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται.Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Σήμερα οι ειδικοί επιχειρούν την απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.

Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.

Νέο εντυπωσιακό βίντεο – 3D αναπαράσταση

Δείτε το βίντεο διάρκειας τριών λεπτών που δημιούργησε η ομάδα «Ancient Greece 3D», στο οποίο παρουσιάζεται σε αργή κίνηση ο τάφος, ξεκινώντας από τις Σφίγγες. Στην συνέχεια η εικόνα περνά εσωτερικό του τάφου, στις Καρυάτιδες και στο εντυπωσιακό ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης. Στη συνέχεια, «βγαίνει» από το σύμπλεγμα και γίνεται η πρώτη σύγκριση σε μέγεθος από όλες τις οπτικές γωνίες με τον Παρθενώνα, τη Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας και τέλος με το Ταζ Μαχάλ της Ινδίας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό…

Keywords
Τυχαία Θέματα