Unilever: “Αβαβά” από την αδέκαστη δικαιοσύνη το πρόστιμο των 7 εκατ.ευρώ για αθέμιτο ανταγωνισμό

Στη διαγραφή προστίμου επτά εκατομμυρίων ευρώ από τον πολυεθνικό κολοσσό Unilever που είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβίαση κανόνων του ανταγωνισμού, εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας.

Πρόκειται για την υπ΄αριθμόν 3807/2014 απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η εταιρία μετά την επιβολή του προστίμου που της επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με την υπ΄αριθμόν 441/V/2009 απόφασή του.

Το πρόστιμο

αφορούσε τις ενέργειες της εταιρείας κατά τα έτη 2000-2002 όταν, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είχε συνάψει συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και με «παράνομες ρήτρες απαγόρευαν το παράλληλο εμπόριο στα απορρυπαντικά». Απέκλειαν δηλαδή άλλες εταιρείες.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε, μεταξύ των άλλων, στην απόφασή της ότι η απαγόρευση των παράλληλων εισαγωγών εντάσσεται στις λεγόμενες «per se» παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου του ανταγωνισμού και θεωρείται – μαζί με τα καρτέλ – η πιο επαχθής αντιανταγωνιστική πρακτική από πλευράς κοινοτικού δικαίου.

Ο όμιλος UNILEVER προσέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να αντικρούσει την απόφαση της Επιτροπής και, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στο έγγραφο της απόφασης του δικαστηρίου, που εκδόθηκε πολύ πρόσφατα, πέτυχε τη διαγραφή του προστίμου. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αν και το δικαστήριο επιβεβαιώνει την απόφαση 441/2009 της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι δηλαδή η γιγαντιαία πολυεθνική εταιρεία UNILEVER παραβίασε το δίκαιο του Ανταγωνισμού επιβάλλοντας παράνομες ρήτρες στα super market για τα απορρυπαντικά τα έτη 2001-2003, διαγράφει το πρόστιμο των 7.000.000 ευρώ περίπου, επειδή διαπιστώνει τα εξής ελαφρυντικά: δεν εφήρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις, αφαίρεσε μόνη της την παράνομη ρήτρα, πέρασε πολύ καιρός από την παράβαση έως την διαπίστωση (σ.σ. Γιατί άραγε άργησε τόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού;), έχει καθαρό «ποινικό μητρώο» κα.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, τον τελικό λόγο θα τον έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την τύχη του προστίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα