Spiegel: Ώρα για συμβιβασμό Ελλάδας – δανειστών

17:02 2/2/2015 - Πηγή: BankWars

Μπορεί στο εξώφυλλό του το γερμανικό περιοδικό Spiegel να παρουσιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ως «εφιάλτη της Ευρώπης», όμως σε άρθρο του εντύπου γίνεται λόγος για απαραίτητο συμβιβασμό με την Ελλάδα.

Στο κείμενό του ο Dirk Kurbjuweit επισημαίνει πως η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ήττα για

την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς «οι Έλληνες εξέλεξαν μία ριζοσπαστική κυβέρνηση ώστε να απελευθερωθούν από τη γερμανική πίεση».

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης, «τώρα που ο ελληνικός λαός επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα ως ηγέτη, όλοι έχουν πρόβλημα. Και είναι πρόβλημα για το οποίο η Μέρκελ, πρώτα απ΄όλα, πρέπει να βρει μία λύση».

Για τον συντάκτη ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι «οξύς» και η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, η οποία χαρακτηρίζεται από «ξενοφοβία και αντισημιτισμό», είναι «κατάπτυστη», ωστόσο δεν είναι καλό να τιμωρούνται οι Έλληνες για αυτή την εκλογή. Αντιθέτως, όπως επισημαίνει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να μάθουν να συναναστρέφονται μαζί τους.

Τι σχολιάζει ο Kurbjuweit για μία ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη, όμως; «Αν η κατάσταση επιδεινωθεί και η Ελλάδα βγει από το ευρώ, δύο μεγάλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Ένα είναι ο Τσίπρας να διασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα από τη Ρωσία ή την Κίνα και ήδη έχει αφήσει να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να πράξει έτσι; Η απάντηση είναι όχι. Διότι αν κάποιος εξαρτάται οικονομικά από τη Ρωσία ή την Κίνα σύντομα θα γίνει μαριονέτα ενός αυταρχικού κράτους».

Ο δεύτερος κίνδυνος σύμφωνα με τον συντάκτη θα είναι ότι η Ευρώπη θα γίνει περίγελος στη διεθνή κοινότητα. «Αν η Ελλάδα βγει από το κοινό νόμισμα, κάτι τέτοιο θα ερμηνευθεί ως αποτυχία ειδικά για την Μέρκελ. Μία ήπειρος που δεν έχει ισχυρή ηγεσία δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από άλλους», γράφει.

Για αυτούς τους δύο λόγους, λοιπόν, το Spiegel που αφιερώνει πολυσέλιδο ρεπορτάζ για τη νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνει ότι οι δύο στόχοι είναι οι παρακάτω: Να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να παραμείνει η σταθερότητα του κοινού νομίσματος.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν υπάρχει περιθώριο για αντιπαραθέσεις αυτή τη στιγμή και για πολιτικούς ξερόλες. Είναι η ώρα για ρεάλπολιτικ και μικρά βήματα», τονίζει ο Kurbjuweit.

Αυτό, όπως εξηγεί ο συντάκτης, σημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να δείξει ανεκτικότητα, τη στιγμή που στους Γερμανούς έχουν «συγχωρεθεί τόσα πολλά στην ιστορία τους, θα έπρεπε να είναι ικανοί να συγχωρήσουν άλλους».

Βέβαια, συνεχίζει το περιοδικό, αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να αγνοήσει όλες τις συμφωνίες που η Ελλάδα έχει με την ΕΕ. Ούτε να σημειωθεί κούρεμα του χρέους, γιατί η Ισπανία κι η Πορτογαλία θα μπορούσαν να ζητήσουν ίση μεταχείριση και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αφόρητη πίεση στην Ευρωζώνη.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα επισημαίνει πως αν ο Τσίπρας έχει την στοιχειώδη πολιτική νοημοσύνη, τότε γνωρίζει ότι δεν μπορεί να απαιτήσει πολλά από την Μέρκελ, η οποία θα κληθεί να απαντήσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους, την ώρα που η ευρωσκεπτικιστική Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) καραδοκεί.

Και όπως τονίζει ο Kurbjuweit: «Τίποτα δε θα αποδειχθεί χειρότερο από την ενίσχυση της δύναμης των λαϊκιστών. Αν κάτι τέτοιο επιθυμεί ο Τσίπρας, τότε η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα […] Τώρα οι Ευρωπαίοι δημοκράτες πρέπει να δείξουν ότι κατανοούν την έννοια της διπλωματίας και του συμβιβασμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα