O Jack Lew νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στη θέση του Timothy Geithner

Τον Jack Lew, τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου και στενό του συνεργάτη επέλεξε ο πρόεδρος Οbama για το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, ο Lew θα αντικαταστήσει τον Timothy Geithner που έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλει να παραιτηθεί.

Ο κ. Geithner αναμένεται ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στα

τέλη του μήνα. Ο κ. Lew είναι άλλωστε και ειδικός επί θεμάτων προϋπολογισμού και θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς για τη μείζονα δημοσιονομική απειλή των ΗΠΑ.

«Η επιλογή του κ. Lew αντικατοπτρίζει αφενός την εμπιστοσύνη που δείχνει ο Αμερικανός πρόεδρος στο πρόσωπό του αφετέρου την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στα θέματα της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού και τα οικονομικά θέματα, όπου το μείζον είναι η συνεχιζόμενη μάχη στο Κογκρέσο για το φρένο χρέους» σχολιάζουν οι Financial Times.

Ο κ. Lew έχει διατελέσει στέλεχος της Citibank στη Νέα Υόρκη, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Έχει όμως χτίσει μία καριέρα 30 ετών στην Ουάσιγκτον ως βασικό στέλεχος των Δημοκρατικών και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε θέματα προϋπολογισμού. Ήταν άλλωστε, δύο φορές επικεφαλής της αντίστοιχης γραμματείας προϋπολογισμού. Η πρώτη ήταν επί προεδρίας Bill Clinton και η δεύτερη επί Barack Obama.

«Για τους Ρεπουμπλικάνους, ο κ.Lew είναι κάτι περισσότερο από πιστός Δημοκρατικός. Τον χαρακτηρίζουν ικανό, αλλά ιδεολογικά δογματικό σε τέτοιο σημείο που εμπόδισε τις προσπάθειες εύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού» αναφέρουν οι FT.

Keywords
Τυχαία Θέματα