NAYTΙΛΙΑ: Ο Νικόλας Μαρτίνος με τα… χρυσά deals

Ο Νικόλας Μαρτίνος φαίνεται ότι έχει το DNA της οικογένειάς του όσον αφορά την επιχειρηματικότητα. Γιος του Ντίνου Μαρτίνου, ο νεαρός εφοπλιστής όμως δεν έχει ένα γονίδιο που χαρακτηρίζει την υπόλοιπη οικογένειά του, εκείνο που την κάνει να κρατά χαμηλό προφίλ και να αποστρέφεται τη δημοσιότητα. Μια στάση ζωής που χαρακτηρίζει τόσο τον πατέρα του, Ντίνο, όσο και τους θείους του, Θανάση και Ανδρέα.

Μεταξύ τους τα τρία αυτά αδέλφια ελέγχουν στόλο άνω των 150 μοντέρνων ποντοπόρων πλοίων όλων των τύπων, κυρίως όμως δεξαμενόπλοιων.

Ετσι είναι ένα από τα ισχυρότερα και αξιοσέβαστα ονόματα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Με τη δική του ναυτιλιακή εταιρία ο καθένας -αλλά σε στενή συνεργασία- και με άριστες οικογενειακές και επαγγελματικές σχέσεις, έχουν ξεπεράσει την κληρονομιά που τους άφησαν οι γονείς τους. Ο πατέρας του Νικόλα, ο Ντίνος Μαρτίνος, ελέγχει την παλαιότερη από τις τρεις επιχειρήσεις, τη Thenamaris (56 πλοία). Ο αδελφός του Ντίνου, ο Θανάσης, ελέγχει την Eastern Mediterranean (43 πλοία) και ο Ανδρέας τη Minerva Marine (54 πλοία).
Με αυτή την παρακαταθήκη από τον πατέρα του και τους θείους του, ο 33χρονος Νικόλας έχει αναλάβει επιτελικό ρόλο στο management της Thenamaris. Μάλιστα προ ολίγων ημερών πιστώθηκε μία ακόμα χρυσή αγοραπωλησία, από αυτές για τις οποίες φημίζεται ολόκληρη η οικογένεια: αγόρασε τα δεξαμενόπλοια «Maohi» (ναυπήγησης του 2006) και «High Light» (ναυπήγησης του 2005) αντί 18.600.000 και 15.550.000 δολαρίων αντίστοιχα.

Οι ναυλομεσιτικοί οίκοι

Ηδη τα πλοία αυτά αποτιμώνται από τους διεθνείς ναυλομεσιτικούς οίκους σε 19.300.000 και 16.200.000 δολάρια. Πρακτικά, μπορούν δηλαδή να πουληθούν άμεσα σε αυτές τις τιμές. Υπεραξία μεγαλύτερη του 1.000.000 δολαρίων σε λίγες μόλις εργάσιμες. «Ο Μαρτίνος έβγαλε ένα εκατομμύριο δολάρια με δύο υπογραφές και μερικά τηλέφωνα» σχολιάζει στην «Espresso» κορυφαίο στέλεχος μεγάλου ελληνικού ναυλομεσιτικού οίκου.

Το χρυσό deal το πιστώνεται ο Νικόλας, που ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και εμφανίζεται πλέον ως το δημόσιο πρόσωπο του ομίλου τόσο στα media και τις κλαδικές υποχρεώσεις όσο και σε πολλές συναλλαγές.

Ο Νικόλας δεν είναι μοναχοπαίδι. Ο Ντίνος και η Λία Μαρτίνου έχουν άλλα δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Ιωάννα. Ο Γιάννης επέλεξε τον δρόμο των θείων του. Ετσι, αντί να παραμείνει στην οικογενειακή επιχείρηση, ίδρυσε νέα ναυτιλιακή εταιρία, τη Signal Maritime. Ο Γιάννης Μαρτίνος (που το καλοκαίρι του 2013 παντρεύτηκε τη Μάγια Ζαφειροπούλου, σε έναν μυθικό γάμο στη Σχοινούσα) έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση πως η κίνησή του είναι σε απόλυτη αρμονία με τους σχεδιασμούς της οικογένειάς του.
Οσοι σπεύδουν να βγάλουν αυθαίρετα συμπεράσματα για την αυτονόμησή του, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επιρροή της οικογένειας Μαρτίνου στη ναυτιλία είναι τεράστια (ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Thenamaris ξεκίνησαν να δουλεύουν ως στελέχη περισσότεροι από 30 Ελληνες, όπως ο Γιώργος Οικονόμου και ο Μιχαήλ Μπουντούρογλου, που σήμερα είναι πλοιοκτήτες).

Οι Μαρτίνοι ενθάρρυναν πάντοτε τη συμμετοχή των εργαζομένων τους στην πλοιοκτησία, με μικρά ή μεγαλύτερα μερίδια. Το πέρασμα από τη Thenamaris θεωρείται εφάμιλλο με κορυφαίο διδακτορικό. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ντίνου και θείος του Νικόλα, ο Θανάσης Μαρτίνος, που προΐσταται της Eastern Mediterranean Maritime, είναι ένας από τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό. Θεωρείται «μάγος» των αγοραπωλησιών και οι πρώτες μαζικές εξαγορές φτηνών πλοίων στα απόνερα της κρίσης του 2008 βοήθησαν να ανακάμψει η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σε ολόκληρο τον κλάδο.

Αυτό το DNA μοιράζεται λοιπόν και ο Νικόλας, αλλά χωρίς το γονίδιο της διακριτικότητας. Και αυτό διότι ενώ η υπόλοιπη οικογένειά του, θείοι, αδέλφια και ξαδέρφια, είναι πρακτικά «αόρατοι» στα media, ο Νικόλας έχει γράψει ιστορία στα νότια προάστια με πάρτι, εξόδους, σχέσεις και έρωτές του.

«Ευδιάκρτιος»

Αν και πολλά από όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν (ειδικά μετά τη σοβαρή σχέση που έχει πλέον εδώ και τρία σχεδόν χρόνια με την Ελένη Προκοπίου, την κόρη του εφοπλιστή Δημήτρη Προκοπίου) παραμένει «ευδιάκριτος» όσο κανένας άλλος Μαρτίνος.

Στα Ποσειδώνια φέτος συμμετείχε μαζί με τον Κωστή Κωσταντακόπουλο, τον αδελφό του Αχιλλέα και τον Πάνο Καρατζιά στην ομάδα που χτύπησε το υψηλού προφίλ τουρνουά γκολφ, που έγινε στα περιθώρια της διοργάνωσης. Του αρέσει η Μύκονος, το Island, το Salon de Bricolage και να παίζει ο ίδιος μουσική ως dj σε πάρτι!

Ανήκει ξεκάθαρα στη νεότερη γενιά του ελληνικού εφοπλισμού, που δεν φαίνεται να ασπάζεται το δόγμα της ευλαβικής αποχής από τα media των παλαιότερων. Του έχουν «χρεωθεί» από τις κοσμικές στήλες σχέσεις με τη Δούκισσα Νομικού και παλαιότερα με την Νταϊάνα Ιγροπούλου και οι φωτογραφίες του έχουν περάσει από κάθε lifestyle έντυπο.

Ομως ο Νικόλας ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «νοικοκυρευτεί». Ο γάμος του με την Ελένη, σύμφωνα με τους κύκλους τους, επίκειται. Ετσι δικαιολογείται άλλωστε και η μεγάλη προβολή που έχει πλέον στους κύκλους του για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, και όχι για την κοινωνική.

Η εταιρία Thenamaris και η «σούπερ γιαγιά»
Η Thenamaris, της οποίας το πηδάλιο κρατά υπό το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα του Ντίνου, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια -μεταξύ άλλων- το ποσό των 600.000.000 δολαρίων σε τρία πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα γνωστά LNG (Liquefied Natural Gas). Κλάδος δύσκολος, με τεράστια ένταση κεφαλαίου, αλλά ραγδαία ανερχόμενος, όπως και ο Νικόλας.

Επειδή βέβαια τίποτε δεν δημιουργείται στα χρόνια που ζούμε με… μαγικό ραβδί, αξίζει να σημειωθεί πως και ο πατέρας του Νικόλα, όπως και οι θείοι του, χρωστούν τα πάντα στην Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου. Είναι η γιαγιά του Νικόλα, που πιστώνεται το «φαινόμενο Μαρτίνου» στην παγκόσμια ναυτιλία. Ο σύζυγός της, ο παππούς του Νικόλα, ήταν γνωστός αντικέρ της Αθήνας με ένα από τα πιο εκλεκτά καταστήματα στην Πανδρόσου, στο Μοναστηράκι.

Η Αθηνά Μαρτίνου όμως καταγόταν από την οικογένεια Μεθενίτη, γνωστή εφοπλιστική οικογένεια άλλων εποχών. Είναι σε αυτή τη ναυτιλιακή που τα τρία παιδιά της οικογένειας, ο Ντίνος, ο Ανδρέας και ο Θανάσης, έκαναν τα πρώτα τους βήματα πριν από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, οπότε η Αθηνά Μαρτίνου αποφάσισε να ανοιχτεί η ίδια στην ποντοπόρο ιδρύοντας τη Thenamaris, στην οποία πήγε μαζί με τα τρία παιδιά της.
Σε αυτή την εταιρία έμεινε τελικά ο μικρότερος από τα τρία αδέλφια, ο Ντίνος, πατέρας του Νικόλα. Μέχρι πολύ πρόσφατα μάλιστα η θρυλική Αθηνά κατέβαινε οδηγώντας μόνη της το αυτοκίνητό της ως τα γραφεία της ναυτιλιακής στο Καβούρι.

ΠΗΓΗ: ESPRESSO

Keywords
Αναζητήσεις
nikolas martinos, μποντι ντιλς πειραια
Τυχαία Θέματα