Lamda Development: Ιστορικό υψηλό κερδοφορίας με αύξηση 12,7% στα Ebitda

Αύξηση 12,7% εμφάνισαν τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (Ebitda) του ομίλου της Lamda Development το 2016, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό, ενώ η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (Ebitda), κινήθηκε περαιτέρω ανοδικά παρουσιάζοντας αύξηση 8% το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε στα 43 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν στα 33,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας την υψηλότερη κερδοφορία

προ αποτιμήσεων στην ιστορία της Εταιρείας.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 2,9% σε σύγκριση με το 2015 ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο παρέμεινε αμετάβλητη. Η μέση πληρότητα πλησιάζει το 99%, ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία, εξακολουθεί να παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για μισθώσεις.

Η θετική διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων από την υπόλοιπη αγορά λιανικής συνεχίζεται καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς και αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό. Οι έμποροι λιανικής των εμπορικών μας κέντρων συνεχίζουν να έχουν μεγάλη υποστήριξη σε ενέργειες marketing και επικοινωνίας καθώς και να απολαμβάνουν τα οφέλη της υψηλής επισκεψιμότητας, όπως αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πορεία.

Σημειώνεται πως η λειτουργική κερδοφορία του “The Mall Athens” ανήλθε στα €26,5 εκατ. σημειώνοντας σημαντική άνοδο κατά 7,7%. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση κατά 1,3% ενώ ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 1,4%. Η λειτουργική κερδοφορία του “Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη είχε επίσης αντίστοιχη σημαντική άνοδο κατά 6,6% και ανήλθε σε €14,5 εκατ. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων αυξήθηκε κατά 3,7%, ο αριθμός των επισκεπτών κατά 0,5% ενώ συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης. Σε ότι αφορά το Golden Hall, η ετήσια λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε €15,2 εκατ., παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 9,4%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,7% και 1,9% αντίστοιχα. Όλα τα ανωτέρω αποτελέσματα, επιβεβαιώνουν για άλλη μία χρονιά την ηγέτιδα θέση των εμπορικών μας κέντρων στο χώρο του λιανεμπορίου αλλά και την ανθεκτικότητά τους στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Συνολικά, σε ενοποιημένο επίπεδο τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα μόνο κατά 3,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών €22,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε €403,7 εκατ. (€5,22 ανά μετοχή) έναντι €408,1 εκατ. που ήταν την 31/12/2015.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (“Net Loan to Value”) ανέρχεται στο 41,2%, επίπεδο πολύ ικανοποιητικό. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι, με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2016, η Εταιρεία είχε στη κατοχή της 2.366.007 ίδιες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 2,97% του συνόλου των μετοχών , με μεσοσταθμικό κόστος κτήσεως €3,87 ανά μετοχή.

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά:

«Το 2016 αποτέλεσε έτος σταθμό για την Εταιρεία καθώς η Lamda Development κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας. Επίσης σταθεροποιήθηκε η εμπορική αξία των ακινήτων της μετά από 6 χρόνια συνεχούς πτώσης, η οποία οφείλετο στη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία των ακινήτων της εταιρείας βελτιωνόταν. Eπικεντρωμένοι σε αναπτυξιακές προοπτικές και σε διεθνείς συνεργασίες και με απολύτως πελατοκεντρική προτεραιότητα, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα