IEA: Προς εξισορρόπηση η παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Κοντά στην εξισορρόπηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, μετά από σχεδόν τρία χρόνια υπερβάλλουσας προσφοράς, καθώς οι μειώσεις παραγωγής από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες του κόσμου αντισταθμίζουν μια πιο μακροπρόθεσμη μείωση της ζήτησης στα πιο εύπορα κράτη, σύμφωνα ε τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πως τα αποθέματα πετρελαίου

στα βιομηχανοποιημένα έθνη μειώθηκαν κατά 17,2 εκατ. βαρέλια τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα τα αποθέματα να είναι αυξημένα κατά 38,5 εκατ. βαρέλια, ή 425 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Συνολικά τα αποθέματα αργού στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 8,1 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο, στα 3,055 δισ. βαρέλια, 330 εκατ. βαρέλια πάνω από τον πενταετή μέσο όρο, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Η Υπηρεσία μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση κατά 40.000 βαρέλια ημερησίως για το τρέχον έτος, σημειώνοντας όμως πως η εκτίμησή της για τη ζήτηση θα μπορούσε «να αποδειχθεί αισιόδοξη». Για τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ προβλέπει πως η προσφορά θα αυξηθεί κατά 485.000 βαρέλια ημερησίως το 2017 έναντι των 400.000 βαρελιών που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα