H&M: Εκστρατεία για “δίκαιους μισθούς” στις χώρες της Ασίας

Σχέδιο για να ξεκινήσει να πληρώνει «δίκαιους μισθούς» στους περίπου 850.000 εργαζόμενους στα εργοστάσια παραγωγής της ως το 2018, θέτει σε εφαρμογή η Hennes & Mauritz (H&M), η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις των κρατών όπου βρίσκονται τα εργοστάσια αυτά δρουν πολύ αργά.

«Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη των μισθών, την οποία προωθούν κάποιες κυβερνήσεις, παίρνει πολύ χρόνο, οπότε θέλουμε να αναλάβουμε περαιτέρω δράση

και να ενθαρρύνουμε όλη τη βιομηχανία να μας ακολουθήσει», ανέφερε η H&M σε ανακοίνωση στον ιστότοπό της.

Η H&M κατασκευάζει τα περισσότερα ρούχα της σε εργοστάσια της Ασίας, κυρίως στο Μπανγκλαντές, όπου τον Απρίλιο κατέρρευσε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων με αποτέλεσμα σχεδόν 1.130 εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους. Το γεγονός αυτό αύξησε την πίεση στις μεγάλες μάρκες ρούχων να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας για όσους κατασκευάζουν ρούχα για τη Δύση.

Η H&M, που δεν κατασκεύαζε ρούχα σε αυτό το εργοστάσιο, ήταν η πρώτη εταιρεία που μετά το δυστύχημα υπέγραψε τη συμφωνία ασφαλείας, που καταρτίστηκε έπειτα από ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, για τα εργοστάσια ρούχων του Μπανγκλαντές. Η ίδια έχει καλέσει το Μπανγκλαντές και την Καμπότζη να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό των εργαζόμενων στα εργοστάσια αυτά και να τον αναθεωρούν κάθε χρόνο.

Τις τελευταίες εβδομάδες βίαιες διαδηλώσεις με μισθολογικά αιτήματα έχουν προκαλέσει το κλείσιμο των εργοστασίων κατασκευής ρούχων στο Μπανγκλαντές, αν και οι εργοστασιάρχες έχουν συμφωνήσει στην προτεινόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 77%.

Οι εξαιρετικά χαμηλοί μισθοί και οι εμπορικές συμφωνίες έχουν αναγάγει τον τομέα ένδυσης του Μπανγκλαντές σε μια βιομηχανία αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων (16 δισ. ευρώ), ενώ αντιπροσωπεύει τα τέσσερα πέμπτα των εξαγωγών της χώρας, προμηθεύοντας καταστήματα λιανικής, όπως το H&M και το Wal-Mart Stores.

Original article: H&M: Εκστρατεία για “δίκαιους μισθούς” στις χώρες της Ασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα