Filevia: Από τα Κάψαλα Στύρων Ευβοίας ένα παράδειγμα παραγωγής παραδοσιακών προιόντων

Η αφορμή για την επιστροφή των γεύσεων στην μνήμη μας, ήταν το κέρασμα που λάβαμε πριν τρία περίπου χρόνια σε σπίτι στο χωριό Κάψαλα Στύρων Ευβοίας.

Ήταν μια ξεχωριστή γεύση λικέρ που είχαν φτιάξει με παραδοσιακές συνταγές, από ολόφρεσκα ρόδια συλλεγμένα από τις ροδιές στο Νιμποριό, έναν παραθαλάσσιο μαγευτικό οικισμό στα Νότια της Εύβοιας επίνειο των Καψάλων. Από το σημείο αυτό άρχισε η …περιπλάνηση αναζήτησης παραδοσιακών συνταγών αλλά και παραδοσιακών προϊόντων απο χρυσοχέρηδες κατοίκους

του χωριού, νοικοκυριά των γύρω περιοχών, αλλά και όλης της Εύβοιας! Έτσι ξεκίνησαν και οι πρώτες δοκιμές όλων αυτών των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με την ονομασία και την εγγύηση ποιότητας «Filevia«!

Η Εύβοια, είναι τόσο φιλική αλλά παράλληλα με φιλόξενους και δεκτικούς ανθρώπους. Από παλιά οι γυναίκες των χωριών, όποιον ξένο έβλεπαν ή ερχόταν στο φτωχικό τους η πρώτη κουβέντα ήταν: κάτσε να σε φιλέψω ένα καλούδι.

Από αυτές τις τρεις λέξεις : Φιλική, Φιλοξενος, Φίλεμα το πρώτο συνθετικό, το φιλ, και σε αυτό προστέθηκε η Εύβοια, που οι κάτοικοι της είναι:φιλικοί, φιλόξενοι, και τους φιλεύουν όλους. Έτσι λοιπόν, προέκυψε το όνομα «FILevia» που μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα καλά που παράγει ο τόπος , κυρίως παραδοσιακά ποτά, γλυκά, μαρμελάδες αγροτικά προϊόντα και κάθε καλό

Έτσι απλά, αλλά με μεγάλη θέληση και αγάπη ξεκινήσαμε αυτό το όμορφο ταξίδι, ανακαλύπτοντας και αξιοποιώντας την τοπική παραγωγή των πρώτων υλών αρωματικών φυτών και καρπών. Παράλληλα δημιουργούμε συνεργασίες με ανθρώπους που με μεράκι αξιοποιούν την γη και τους καρπούς της δημιουργώντας αγνά παραδοσιακά προϊόντα.

Κρασί ΑρώΟινος

Το κρασί ΑρώΟινος παράγεται από εξαιρετικό λευκό ή κόκινο κρασί μαζί με Αρώνια σε αναλογία που φέρνει σε πλήρη ισότητα την ωφελιμότητα και την αίσθηση της απόλαυσης. Με έντονες τανίνες που δίνουν μια διαφορετική αίσθηση απόλαυσης.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

Η μαρμελάδα Εσπερίδες παράγεται με ανάμιξη τριών πολύ σημαντικών για τον ανθρώπινο οργανισμό εσπεριδοειδών φρούτων. Το Πορτοκάλι, το Μανταρίνι, και το Λεμόνι, εκτός από νόστιμα και δροσιστικά, αποτελούν σημαντικό «σύμμαχο» για την υγεία μας, καθώς περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή με αντικαρκινικές ιδιότητες. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΛΙΚΕΡ

Limoncello, Λικέρ Αρμπαρόριζας ερυθρό, Λικέρ Ρόδι, Λικέρ, Αρώνιας που παράγεται από τον καρπό της αρώνια.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ

Γλυκό κουταλιού Φράουλα & Αρώνια, Γλυκό κουταλιού Λεμόνι & Αρώνια, Γλυκό κουταλιού Πορτοκάλι & Αρώνια, Γλυκό κουταλιού Σταφύλι & Αρώνια

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΩΝΙΑ

Η Αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και είναι ευρέως διαδεδομένη. Προέρχεται από τη Βορειανατολική Αμερική και η συστηματική καλλιέργεια του φυτού στην Ευρώπη άρχισε με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού είχε αναγνωριστεί ως φαρμακευτικό φυτό. Είναι φυλλοβόλος θάμνος με ύψος που φτάνει τα 3m. Ο καρπός του είναι μικρός, μαύρος και συνήθως είναι στρογγυλός ή οβάλ. Ανθίζει από τα μέσα Μαϊου και ο καρπός του ωριμάζει στο τέλος του καλοκαιριού.

Ο φυσικός χυμός της Αρώνιας έχει έντονο σκούρο χρώμα, το οποίο οφείλει στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες (φυσικές χρωστικές). Η γεύση του φρέσκου φρούτου είναι στυφή λόγω της ταννίνης, ωστόσο χρησιμοποιείται για την παραγωγή νόστιμων γλυκών του κουταλιού, ζελέ και μαρμελάδας. Επίσης από την αρώνια μπορεί να πα- ρασκευαστεί λικέρ, κρασί και χυμός. Στο εξωτερικό, λόγω των πολύτιμων φαρμακευτικών της ιδιοτήτων διατίθεται στα φαρμακεία σε κάψουλες, σταγόνες κ.α – άλλωστε συγκαταλέγεται στην κατηγορία των superfoods (υπερτροφές).

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ FILEVIA ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΓΚΥΖΗ , ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ 79, στο παραδοσιακό παντοπωλείο «Βεντέμα» (Κα. Ματίνα Παντζαλη, 2106400676)

ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 11, στο παντοπωλείο «Nora’s Deli» με εκλεκτά προϊόντα (2103389349, Delivery: Δευτέρα-Σάββατο απο 7:00 – 22:30)

Ν.ΨΥΧΙΚΟ, Ξανθού 4, στο κατάστημα τροφίμων «Το κόσμημα του τραπεζιού» (Κα. Κυριακή Λιβανού, 2106747260)

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, Μεσογείων 6, στο παντοπωλείο-ξηροί καρποί «Καρυοθραύστης» (2130343805)

ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Φιλελλήνων 2 & Μητροπόλεως, στο κατάστημα τροφίμων «Βιομάρκετ Κάμπος» (2105248967)

Keywords
Τυχαία Θέματα