Eurogroup: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα – Σοβαρές προτάσεις ζητούν οι δανειστές

Χωρίς απόφαση για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπως αναμενόταν.

Η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης βαραίνει πλέον στους ηγέτες της Ευρωζώνης, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ συγκαλεί έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη Δευτέρα 22 Ιουνίου στις 19:00.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει μια

σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση. Ο χρόνος τελειώνει προειδοποίησε, τονίζοντας ότι δυστυχώς η πρόοδος είναι μικρή.

Η μπάλα είναι στο τερέν της Αθήνας, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ χαρακτήρισε δυνατή την παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Η Κομισιόν απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσεις ρεαλιστικές προτάσεις.

“Είμαστε σε κατάσταση αναμονής. Οι θεσμοί συνέταξαν μια σειρά λογικές προτάσεις και τώρα περιμένουμε. Είναι λιγότερο απαιτητικές”, τόνισε η Λαγκάρντ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Εν μέσω διεθνών ανησυχιών για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Το θέμα της Ελλάδας είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη των εργασιών, ωστόσο δεν αναμένεται η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, και οι ηγέτες της Ευρώπης θα κληθούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό και αυτή τη φορά.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως δήλωσαν χθες αρμόδιοι παράγοντες της Επιτροπής που δεν θέλησαν να προβούν σε αλλά σχόλια.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας σήμερα στην Μπούντεσταγκ, χαρακτήρισε πιθανή τη συμφωνία εφόσον η Αθήνα επιδείξει θέληση για μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας κυρίως στα λάθη της Ελλάδας και κάνοντας λόγο για πρωτοφανή αλληλεγγύη της Ευρώπης απέναντι στην χώρα μας.

Εν τω μεταξύ, διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μετάθεσης της υπόθεσης από το υπουργικό επίπεδο στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και πιθανολογούν τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής εντός των προσεχών ημερών ή μιας μίνι Συνόδου στο πλαίσιο της προγραμματισμένης Συνόδου της Ε.Ε. στις 25 – 26 Ιουνίου.

Προς το παρόν, πάντως, οι φήμες αυτές διαψεύδονται κατηγορηματικά από τους εκπροσώπους του καθ’ ύλην αρμόδιου για τη σύγκλησή της, Προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για το χρέος

Στην πρόταση που έχουν υποβάλλει οι θεσμοί υπάρχουν συμβιβασμοί και έχουν γίνει υποχωρήσεις, τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν θα κάνω εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί αν το ΔΝΤ δε πληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Έχω μία δουλειά να κάνω σήμερα και αυτή είναι να δούμε αν θα πλησιάσουμε σε μία συμφωνία με την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να δούμε τι θα μας πουν οι θεσμοί, αλλά μικρή πρόοδος έχει γίνει. Πρέπει να υπάρξει μία αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το πρόγραμμα που έχουμε και έχει παραταθεί λήγει στο τέλος του μήνα. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Το επόμενο βήμα ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη, και οικονομικά βιώσιμη, συμφωνία πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά», επεσήμανε ο επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε κοινή του συνέντευξη με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι δεν έχει συζητηθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόβλεψη του 2012 για ελάφρυνση ισχύει, εφόσον τηρηθούν οι όροι από την πλευρά της Ελλάδας. Όπως εξήγησε, είμαστε μακριά από αυτό το σημείο, προς το παρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα