Ernst & Young: Ενισχυμένη η αγορά Συγχωνεύσεων και Εξαγορών στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη το 2015

12:40 6/4/2016 - Πηγή: BankWars

Τα 43,1 δις δολάρια έφθασε η αγορά των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε) στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά το 2015 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2014, παρά τη μείωση του αριθμού των συμφωνιών κατά 1,8%. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση της τακτικής έρευνας της ΕΥ M&A Barometer η οποία καλύπτει 11 χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία,

Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία).

Η Τουρκία πρωταγωνίστησε για μια ακόμη χρονιά στην αγορά των Σ&Ε στην περιοχή, προσελκύοντας το μεγαλύτερο αριθμό (312) και τη μεγαλύτερη αξία (10,8 δις δολάρια) συμφωνιών. Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρέθηκαν η Πολωνία, με 278 συμφωνίες αξίας 7,55 δις δολαρίων και η Τσεχία, με 185 συμφωνίες αξίας 7,18 δις δολαρίων. Τη μεγαλύτερη αύξηση ως προς την αξία των συμφωνιών κατέγραψε η Σερβία (315%), ενώ αύξηση σημειώθηκε και στην Ελλάδα (33%), τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Αντίθετα, μείωση καταγράφηκε στην Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Τουρκία και την Τσεχία.

Η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στις Σ&Ε έφθασε το 78%, με εντονότερη παρουσία στην Κροατία (96%), τη Σερβία (93%) και τη Σλοβακία (86%). Τα υψηλότερα ποσοστά χρηματοοικονομικών επενδυτών καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (38%) και τη Βουλγαρία (30%). Οι περισσότερες συμφωνίες αποτελούσαν ενδοσυνοριακές συναλλαγές (49% από 53% το 2014), ενώ το 39% πραγματοποιήθηκαν από επενδυτές του εξωτερικού και μόνο το 12% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού. Το μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών εκτός συνόρων κατέγραψαν η Τουρκία και η Τσεχία (38), ενώ με βάση το ποσοστό των εξωστρεφών συμφωνιών προηγήθηκαν η Κροατία (33%) και η Τσεχία (21%). Τα υψηλότερα ποσοστά συμφωνιών από επενδυτές του εξωτερικού προσέλκυσαν η Σλοβακία (63%) και η Ρουμανία (60%).

Οι περισσότερες συμφωνίες Σ&Ε καταγράφηκαν στον τομέα της πληροφορικής (184 συμφωνίες που αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου), της βιομηχανίας (167) και των υπηρεσιών (121). Ωστόσο, με βάση τη μέση αξία των συμφωνιών για τις οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία προηγούνται οι τράπεζες & χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (213 εκ. δολάρια), οι μεταφορές & logistics (107 εκ. δολάρια) και οι τηλεπικοινωνίες & media (83 εκ. δολάρια).

Οι τρεις μεγαλύτερες συμφωνίες κατά το 2015 ήταν οι εξαγορές της Finansbank στην Τουρκία από την Qatar National Bank έναντι 2,94 δις δολαρίων, της Τσεχικής CGS Holdings από τη Σουηδική Trelleborg AB (1,26 δις δολάρια) και της Slovak Telekom από τη Deutsche Telekom (940 εκ. δολάρια).

Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 28 Σ&Ε συνολικής αξίας 1,77 δις δολαρίων έναντι 22 συμφωνιών αξίας 1,33 δις δολαρίων το 2014, καταγράφοντας αύξηση 27% ως προς τον αριθμό και 33% ως προς την αξία. Δύο από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες του 2015, η έβδομη και η όγδοη ως προς την αξία, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα: Η εξαγορά της Pharmathen από τη Βρετανική BC Partners Ltd έναντι 642,5 εκ δολάρια και της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά από τη Γαλλική Imerys έναντι 634,1 εκ δολαρίων. Οι κλάδοι με την εντονότερη δραστηριότητα Σ&Ε στην Ελλάδα το 2015 ήταν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η πληροφορική, ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική αγορά Σ&Ε, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία με τέσσερις και δύο συμφωνίες αντίστοιχα. Το 46% των συμφωνιών στην Ελλάδα ήταν ενδοσυνοριακές συναλλαγές, ενώ το 39% πραγματοποιήθηκαν από επενδυτές του εξωτερικού και το 14% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του βαρόμετρου, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων ΕΥ Ελλάδας, επισημαίνει: «Η απαραίτητη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τη διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών. Η τάση που βλέπουμε και στην Ελλάδα είναι αυξητική. Εφόσον ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία η αξιολόγηση και βελτιωθεί σταδιακά το επενδυτικό κλίμα, αναμένουμε να δούμε περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο επόμενο διάστημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα