EUROGROUP: Επικοινωνιακά παιχνίδια πριν τη δεδομένη συμφωνία, με δόση, χωρίς χρέος και QE – Νέα κόντρα Αθήνας – Σόιμπλε

Κόντρα πραγματική ή…για το θε-Αθήναι αυτή που προέκυψε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Β.Σόιμπλε; Η απάντηση, θα σοθεί στο Eurogroup αύριο. Γεγονός πάντως είναι ότι η ελληνική πλευρά ποντάρει πολλά στη γαλλική πρόταση που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας (σ.σ. απορρίπτεται από τους Γερμανούς), γεγονός είναι ότι συμφωνία για τη δόση θα υπάρξει γιατί κανένας δεν θέλει “μπλεξίματα” καλοκαιριάτικα με την ελληνική περίπτωση και τέλος, γεγονός είναι ότι η Ελλάδα,

μόνο ‘λεκτικές” διατυπώσεις μπορεί να διεκδικήσει ως προς το χρέος, καθώς η συμφωνία Σόιμπλε -ΛΑΓΚΆΡΝΤ, όσο και να μην …μας αρέσει, υφίσταται (Συμφωνία με το ΔΝΤ παρόν χωρίς χρηματοδότηση και …βλέπουμε από το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές).

Η ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ” ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΙΜΠΛΕ

«Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο «24/7». «Το πρόβλημα εμπιστοσύνης δεν είναι προφανώς μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του πρωθυπουργού, αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι πάντοτε εποικοδομητικός», δήλωσε ο κ.Τζανακόπουλος.

Απάντησε με αυτό τον τρόπο στις προηγούμενες δηλώσεις Σόιμπλε που ναι μεν μιλούσε για “επικείμενη συμφωνία” στο Eurogroup, αλλά παράλληλα “έθιγε” την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό:

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τον υπουργό των Οικονομικών του για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αξίζει στον κ. Τσακαλώτο. Είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει μεταδοτικότητα προς τους διαπραγματευτικούς του εταίρους. Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνεχίζει να τηλεφωνεί όλη την ώρα και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά: ‘‘Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών’’».

Νωρίτερα χθες, ο Πρωθυπουργός , απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο είχε δηλώσει: «Αν δεν επιτευχθεί λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαϊου, η πρότασή μου στο υπουργικό συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Α. Τσίπρας: Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ΄ αόριστον η έξοδος στις αγορές

ΤΟ “ΠΑΚΕΤΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρόταση που κατατέθηκε στο τελευταίο Eurogroup -η «πρόταση Σόιμπλε» όπως πέρασε σε πολλά ΜΜΕ- και η οποία απορρίφθηκε κατ’ αρχάς από την ελληνική πλευρά, αποτελεί τον «πυρήνα» της συμφωνίας που κυοφορείται.

Αυτή προέκριναν άλλωστε στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ. Το γεγονός ότι στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται και η ίδια η κ. Λαγκάρντ εκλαμβάνεται από αναλυτές ως σαφής ένδειξη ότι θα υπάρξει συμφωνία και δη προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Πακετάρισμα» και επικοινωνιακή διαχείριση
Το ερώτημα είναι βέβαια ποια μορφή θα έχει αυτή η συμφωνία. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το πιο πιθανό σενάριο είναι μια ελαφρώς αναβαθμισμένη εκδοχή της τελευταίας πρότασης του Μαΐου, με ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος -εδώ συνίσταται και η υποχώρηση από πλευράς Β. Σόιμπλε-, εντούτοις με τον γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τη λήψη των τελικών αποφάσεων στο 2018, εφόσον φυσικά κριθεί αναγκαίο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα πρόκειται για μια υποτυπώδη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, με τέτοια διατύπωση που δεν θα συνιστά φυσικά «αλλαγή προγράμματος» και συνεπώς δεν θα αναγκάζει τον Γερμανό υπ. Οικονομικών να ζητήσει την έγκριση της γερμανικής Βουλής και δη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει σαφής και ισχυρή αναφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Όλα αυτά ανοίγουν φυσικά τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά κατ’ αρχάς ως τεχνικού συμβούλου, αφού η πλήρης εμπλοκή του με χρηματοδότηση θα ακολουθήσει όταν θα έχει διευθετηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

«Κλειδί» της συμφωνίας θεωρούνται πλέον οι τελικές διατυπώσεις, που θα πρέπει να δίνουν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές περιθώρια καλής επικοινωνιακής διαχείρισης.

Αυτό αφορά κατ’ αρχάς την ελληνική πλευρά, αφού τόσο το Βερολίνο όσο και το ΔΝΤ μπορούν να είναι κατ’ αρχάς ικανοποιημένοι: οι κ.κ. Σόιμπλε και Μέρκελ εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους προς την κοινοβουλευτική τους ομάδα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ενώ τηρούν και την κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει ότι χωρίς το Ταμείο, δεν μπορεί να εκταμιευτεί άλλη δόση. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, μπορεί επίσης να είναι ικανοποιημένο αφού δεν χρειάζεται να καταβάλλει χρήματα όσο δεν πληρούνται οι όροι που θέτει.

Και στο βάθος το QE;

Η ελληνική πλευρά ωστόσο θα πρέπει να αντισταθμίσει την υπαναχώρησή της από την πάγια αξίωσή της για άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Μια ισχυρή αναφορά σε αναπτυξιακά μέτρα καθώς και μια μεγαλύτερη δόση μπορεί να είναι τα στοιχεία εκείνα που θα χρυσώσουν το χάπι στην Αθήνα.

Πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα -πολιτικοοικονομική αλλά και επικοινωνιακή-θα είχε βέβαια μια διατύπωση που θα ξεκλείδωνε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οι τελικές αποφάσεις όμως δεν βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής των υπουργών Οικονομικών, αλλά εναπόκεινται στην αρμοδιότητα της Ευρωτράπεζας, που έχει διαμηνύσει τελευταία ότι δεν συμπαρασύρεται από πολιτικά παιχνίδια.

“Γραμμή” Σόιμπλε – Λαγκάρντ, βλέπει το Reuters στο Eurogroup – Προς απόρριψη η γαλλική πρόταση

Keywords
Τυχαία Θέματα