Citigroup: Εύσημα στην κυβέρνηση – “Η ανάπτυξη θα φέρει και πολιτική σταθερότητα”

14:27 9/4/2014 - Πηγή: BankWars

Τον πολιτικό κίνδυνο ιεραρχεί ως το μεγαλύτερο στην Ελλάδα η Citigroup, κατά τη σημερινή ανάλυση της, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την πορεία της ανάκαμψης.

Σε έκθεση της με τίτλο “Two Years After the Biggest Sovereign Debt Restructuring in History” (Δύο χρόνια μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην

ιστορία), η Citigroup δίνει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι πάρα πολύ κοντά στην επανάκτηση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από την αγορά, μόλις δύο χρόνια μετά την ιστορική αναδιάρθρωση του χρέους της.

Αυτό μπορεί να εκλαμβάνεται ως εξαιρετική ανάκαμψη, αλλά είναι σύμφωνη με την ιστορία των αναδιαρθρώσεων του δημόσιου χρέους, η οποία δείχνει ότι οι επιπτώσεις για τα ασφάλιστα κινδύνου τείνουν να εξαφανιστούν μέσα σε δύο χρόνια.

Ωστόσο, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διαφέρει από προηγούμενες αναδιαρθρώσεις σε δύο κύρια σημεία:

η αναλογία του δημοσίου χρέους είναι υψηλότερη τώρα από ό, τι ήταν πριν την αναδιάρθρωση (γύρω στο 177% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, έναντι 156,9% στο 4ο τρίμηνο του 2011, καιη αύξηση του ΑΕΠ παραμένει αρνητική, αν και σε μια πορεία βελτίωσης.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πιθανόν να μειωθεί σημαντικά μόνο αν υπάρξει ιδιαίτερα θετική αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά την επόμενη δεκαετία.

Περίπου το 80% του χρέους είναι στα επίσημα χέρια (δάνεια διάσωσης και εκμεταλλεύσεις ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ), ενώ δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί σύντομα μετάθεση των εξοφλήσεων μετά το 2016, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Citigroup θεωρεί ότι ο κίνδυνος για τους ιδιώτες πιστωτές είναι πολύ μικρός.

Το ελληνικό ΑΕΠ όμως είναι απίθανο να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πριν από το 2015, σύμφωνα με τη Citigroup.

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από την Ελλάδα εξακολουθούν να μεταφέρουν μια μεικτή εικόνα.

Οι δείκτες των ερευνών έχουν βελτιωθεί σημαντικά κατά το παρελθόν έτος, αν και περισσότερο στον τομέα των επιχειρήσεων από ό, τι στον τομέα των νοικοκυριών.

Η εγχώρια ζήτηση μειώνεται σημαντικά λιγότερο από ό, τι πριν, χάρη στην ιδιωτική κατανάλωση σημειώνοντας σημαντικό άλμα στο 4ο τρίμηνο του 13.

Μάλιστα η Citigroup, εκτιμά ότι το κύριο εμπόδιο για μια βιώσιμη ελληνική ανάκαμψη παραμένει η ακόμη σφιχτή
κατάσταση ρευστότητας του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, η οποία δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί πολύ κατά το παρελθόν έτος.

Παράλληλα, η εκθεση σημειώνει πως η αποτυχία της οικονομίας να δείξει περαιτέρω σημάδια ανάκαμψης μπορεί να αναθερμάνει την πολιτική αστάθεια, η οποία παραμένει η κύρια πηγή κινδύνου για τους κατόχους ελληνικού χρέους προς το παρόν.

Original article: Citigroup: Εύσημα στην κυβέρνηση – “Η ανάπτυξη θα φέρει και πολιτική σταθερότητα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα