BNP Paribas: Η απεξάρτηση από το ΔΝΤ συμφέρει την Ελλάδα

Παρά την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, τα οικονομικά δεδομένα που ανακοινώνονται δείχνουν πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το β’ εξάμηνο του 2014 λέει η BNP Paribas. Μάλιστα, προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 0,4% φέτος και κατά περίπου 2% το επόμενο

έτος.

Παράλληλα, η BNP θεωρεί ότι ο στόχος της κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% φέτος είναι εφικτός.

Καλή ιδέα η απεξάρτηση απ’το ΔΝΤ

Η BNP Paribas αναφέρεται και στηνπρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, και εκφράζει μια …διαφορετική άποψη από τους περισσότερους αναλυτές καθώς θεωρεί πως η λογική της πρόωρης εξόδου είναι σωστή από οικονομικής απόψεως.

Όπως αναφέρει, ένας «χωρισμός» από το ΔΝΤ πιθανότατα θα βελτίωνε το δημόσιο αίσθημα έναντι της κυβέρνησης και θα βοηθούσε ώστε να μειωθεί το πολιτικό ρίσκο. Θα μπορούσε να επηρεάσει σε ότι αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πειστούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τον υποψήφιο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αυξάνοντας τις πιθανότητας του κυβερνητικού συνασπισμού να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποφύγει τις βουλευτικές εκλογές. Αν δεν υπάρξει απόφαση για το μνημόνιο πριν τις προεδρικές εκλογές, όμως, η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να κηρύξει πρόωρες εκλογές το α’ τρίμηνο του 2015, κάτι που υποδηλώνει ότι το ελληνικό ρίσκο μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι ελληνικές τράπεζες, σε αντίθεση με τις τράπεζες άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως έσχατοι αγοραστές για την Ελλάδα, ιδιαίτερα εν όψει των AQR της ΕΚΤ, την ίδια ώρα, όμως, τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα που άγγιξαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να θεωρηθούν ελκυστικά σημεία εισόδου για αυτούς που έχουν αισιόδοξη άποψη για την Ελλάδα, σημειώνει η BNP.

Ως εκ τούτου, το «κλειδί» θα είναι να δούμε αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να στείλει ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους θέλει να «χωρίσουν οι δρόμοι» της με το ΔΝΤ.

Επίσης, σημειώνεται πως η χρηματοδότηση μόνο από το ΔΝΤ έχει πολύ λιγότερα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, η οποία ήδη επέστρεψε στην αγορά με 5ετή και 3ετή ομόλογα τον Απρίλιο και τον Ιούλιο. Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤτόκους που ξεπερνούν το 4% για κάθε δόση, ενώ για τα δάνεια του EFSF είναι πολύ χαμηλότερος και η λήξη τους, κατά μέσο όρο, υπερβαίνει τα 30 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα