Athens Natural Gas Forum 2014: Τα επίκαιρα συμπεράσματα για την Ενέργεια

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες που έχουν προκύψει και εντείνονται με την κρίση στην περιοχή της Ουκρανίας, καθιστούν επίκαιρα τα όσα επισημάνθηκαν από κορυφαίους παράγοντες της Ενεργειακής αγοράς, στο Athens Natural Gas Forum που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στο Hotel Grande Bretagne.

“Το

ενδιαφέρον της Socar για τον ΔΕΣΦΑ και την ελληνική αγορά ενέργειας παραμένει αμείωτο”.
Αυτό δήλωσε στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του ο CEO της Socar Energy Greece Anar Mammadov, κατά τη διάρκεια του Athens Natural Gas Forum 2014. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επίσης τόνισε ότι η απόκτηση του ελληνικού ΔΕΣΦΑ αποτελεί επένδυση που αποσκοπεί στον στόχο να οικοδομήσει βάση συνεργασίας το Αζερμπαιτζάν με την ΕΕ. Τέλος, διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι η συνέργεια Socar και ΔΕΣΦΑ θα έχει εξίσου επωφελή αποτελέσματα και για την εταιρεία του και για την Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ασ. Παπαγεωργίου έδωσε με την ομιλία του σε αδρές γραμμές τις εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά στην ΕΕ και την κατάσταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας αυτών όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην ελληνική αγορά αερίου. Τόνισε ότι αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας, ζήτημα που δεν απασχολεί άλλωστε μόνο τη χώρα μας, αλλά και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευγενία Ουζουνίδου δε δίστασε ωστόσο να επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πιθανή κυβέρνηση, θα προβεί σε εθνικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ενώ θα επανεξετάσει την όλη συμφωνία με τη Socar. Υπογράμμισε πως δεν επιτρέπεται οι κυβερνήσεις να πωλούν εταιρείες ενέργειας, αφού σχετίζεται με το θέμα της εθνικής κυριαρχίας, ενώ έκανε λόγο για συντονισμένες κινήσεις ιδιωτικοποίησης εταιρειών και ειδικά της ενέργειας. “Μέσω των εταιρειών αυτών η κυβέρνηση μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική”, τόνισε επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι δεν υπήρχε λόγος ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ που ήταν κερδοφόρος.

Ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος ανέφερε από την πλευρά του ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία επανέφεραν την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και έδωσαν την ευκαιρία στην Ελλάδα να προτείνει τον κάθετο διάδρομο από τη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουγγαρία. Πρόκειται όπως είπε για το πιο ρεαλιστικό σενάριο για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ χωρίς μεγάλες επενδύσεις. Και αυτό διότι ο κάθετος άξονας αποτελείται από τα εθνικά δίκτυα των χωρών από όπου διέρχεται αλλά και από τους διασυνδετηρίους αγωγούς κάποιοι εκ των οποίων ήδη υφίστανται ενώ άλλοι πρέπει να δημιουργηθούν με σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα άλλα φαραωνικά σχέδια. Ο κάθετος διάδρομος τόνισε ο κ. Μίχαλος μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικός στο τέλος της δεκαετίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Δρ. Στέλιος Χειμώνας, υπογράμμισε στην ομιλία του το όραμα να καταστεί η Κύπρος και η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος συνεισφέροντας στην γεωπολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης τόνισε ότι πλέον Ευρώπη και Ρωσία δεν είναι πλέον τόσο εξαρτημένες από την Ουκρανία, ενώ και το γεγονός ότι η κορύφωση της ουκρανικής κρίσης συνέβη την βοήθησε στο να μην υπάρξουν προβλήματα. Αναφερόμενος στην εθνική ενεργειακή στρατηγική σημείωσε ότι αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες: να καταστεί η χώρα κόμβος διαμετακόμισης, να επιτευχθεί διαφοροποίηση πηγών και να συμμετάσχει η Ελλάδα στην δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας στη ΝΑΕ. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις στρατηγικές αυτές, είπε.
Ο σύμβουλος για θέματα ενέργειας του πρωθυπουργού Σόλων Κασσίνης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται σε Κύπρο και Ελλαδα για υδρογονάνθρακες επισημαίνοντας ότι σήμερα και αύριο αναμένουμε τις ανακοινώσεις για το νέο γύρο παραχωρήσεων στον οποίο στόχος είναι να προσελκυθούν μεγάλες εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα