«Λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ

Σε δραστικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προχωρά το υπουργείο Οικονομικών το οποίο ουσιαστικά καταργεί τον φόρο και τον ξαναγράφει από την αρχή.

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι θα προχωρήσουν σε αλλαγές και ο φόρος δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα εκκαθαριστικά που έχουν αναρτηθεί στο TAXIS και συνεχίζουν να αναφέρουν ότι πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», ανατροπές στο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ,

με περισσότερες απαλλαγές για ειδικές κατηγορίες πολιτών, τα «κενά» διαμερίσματα, καθώς και περισσότερες δόσεις, από έξι έως και οκτώ, σχεδιάζουν τώρα οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από το φόρο σοκ που δημιούργησε σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες η πρώτη εφαρμογή του φόρου.

Πλήρως, το «σκηνικό» του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει έως και τις 26 Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει τις διορθώσεις, τον αριθμό των δόσεων, αλλά και την παράταση καταβολής της πρώτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου, εάν φυσικά δεν ανακύψουν νέα προβλήματα, είναι έως και τις 15 Σεπτεμβρίου να αναρτηθούν στο σύστημα Taxis τα νέα εκκαθαριστικά, με το σωστό φόρο που αναλογεί στους περίπου 4.000 οικισμούς στις 457 περιοχές της χώρας που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων, ώστε να ξεκινήσει κανονικά η καταβολή του φόρου, που υπολογίζεται ότι θα φέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,6 δισ.

Το βέβαιο είναι ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, της οποίας η πληρωμή πήγε έως το τέλος Σεπτεμβρίου, δεν θα είναι διπλή (Αυγούστου – Σεπτεμβρίου). Βασικότερος λόγος για τη συγκεκριμένη απόφαση είναι το γεγονός ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα να θεωρείται αδύνατο οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τρεις δόσεις φόρων τον ίδιο μήνα.

Σε καμία πάντως περίπτωση, όπως υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν θα πρόκειται ο αριθμός των δόσεων να «ξεχειλώσει» επικίνδυνα, για να μη διακυβευτεί η εισπραξιμότητα του φόρου.
Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι πριν από το «πάγωμα» της δόσης του Αυγούστου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου είχαν πληρώσει περίπου 58 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας είτε εφάπαξ το ποσό της οφειλής είτε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» μέχρι και τέλος Μαρτίου θα μπορεί να εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα έσοδα του 2014, όπως προκύπτει από την απάντηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) μετά από σχετική ερώτηση του τελευταίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο φόρος μπορεί να καταβληθεί ακόμα και σε 7 δόσεις, αντί 4 δόσεων που προβλέπεται αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΕΛΣΤΑΤ ενημέρωσε το ΓΛΚ πως μετά από σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ που θα εισπραχθούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2015, θα καταγραφούν στο κονδύλι των εσόδων της γενικής κυβέρνησης του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα